Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Historie a milníky českých hodinek Prim I.díl

Cca desetitisícové historické městečko na skalním ostrohu obtékaném čirými vodami řeky Metuje založené v roce 1501 Janem Černickým z Kácova. To je Nové Město nad Metují, které byste hledali v podhůří Orlických hor mezi městy Náchod a Dobruška. Toto městečko ale v našem článku nezmiňujeme jen pro jeho turistický potenciál a krásy okolí. V Novém Městě nad Metují byl totiž v roce 1949 založen pobočný závod libereckého národního podniku Chronotechna.

Hodinářská tradice ve východních Čechách začala již v roce 1889, prozatím ale ne z Novém Městě, ale v Broumovském výběžku, kde v metropoli Broumově si dolnoslezská firma Gustav Becker založila filiálku na výrobu hodin. Od roku 1890 byl závod samostatným podnikem a po druhé světové válce byl po znárodnění začleněn do velkého podniku Chronotechna, kterým se znovu přesouváme do Nového Města za Primkami.

V Novém Městě se začali specializovat na výrobu náramkových hodinek což bylo na tu dobu unikátní. Československo se tak stalo teprve osmou zemí světa, které mělo vlastní výrobu náramkových hodinek. Jen stručně připomenu, že v meziválečném období se do Československa dovážely zejména hodinky Longiness, které odebírala i armáda.

Novoměstští hodináři se kromě designu hodinek zaměřili i na vývoj speciálních mechanických strojků s názvem PRIM kalibr 50, pro který místní odborníci použili vzor z francouzské předlohy společnosti LIP. Unikátnost tohoto kalibru spočívala v možnosti vyrábět jej sériově, proto byla též továrna a výrobní linky náležitě upraveny. Poprvé v historii přestalo být Československo závislé na dovozu hodinek ze zahraničí.

První návrh hodinek PRIM spatřil světlo světa roku 1952 a neustále se vyvíjel až do roku 1956, kdy vznikla série prvních československých hodinek. Další dva roky věnovali odborníci čas testování – každá součástka musela vydržet bezproblémový chod minimálně 15 let, hodinky musely být přesné, spolehlivé a odolné. V příštím díle budeme v historii značky PRIM pokračovat, dozvíte se kdo tyto hodinky nosil, jak se značka vyvíjela apod…

Dnes bych vám doporučil ke koupi z naší nabídky společenské hodinky PRIM ELTON z roku 1969. Mechanické hodinky s ručním nátahem se zlaceným pouzdrem a hnědým koženým páskem. Tyto hodinky bych doporučil k formálnějšímu casual dress codu ve spojení s košilí s límečkem a rozhalenkou, nejlépe nějaké světlejší barvy a volným kalhotám. Vhledem k hnědému pásku hodinek bych doporučil vybrat i odpovídající pásek ke kalhotám totožné či podobné barvy. Hodinky lze samozřejmě nosit i k formálnímu oblečení. V takovém případě určitě doporučuji zvolit takový pásek u kalhot, jehož přezka bude barevně odpovídat zlacenému pouzdru hodinek pro doladění celkové barevné sladěnosti outfitu.

 Prim_hodinky

Autor fotografie Jiří Vratislav, autor článku Jan Vachtl

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář