6 věcí, které prodlouží životnost kožených pásků

Sestavili jsme malého průvodce, který vás provede šesti důležitými kroky v živote koženého řemínku.

Leather-Straps-Banner-GMT_SMALL

Utažení řemínku na zápěstí 

Dle toho jaký máte obvod zápěstí se odvíjí i nastavení koženého řemínku u hodinek. Nesmí se příliš utáhnout, ale ani samovolně hýbat. Zlatá střední cesta je, když můžete hodinky otočit po obvodu druhou rukou.

Nanášení přípravku na ochranu a impregnaci kůže

Prostředky na ochranu a impregnaci se aplikují čistící pěnou s kapičkou vody. Povrch kožených řemínků doporučujeme pečlivě vyčistit před impregnaci. Naneseme tenkou vrstvu balzámu a necháme přirozeně uschnout. Tohle ošetřování kožených doplňků je vhodné pravidelně opakovat 1 - 2x týdně.

Pečlivost stavu

Kožené řemínky nenechávejte ležet bez pravidelné precizní kontroly. Hlavně pokud hodinky střídáte s jinými. Mohlo by se stát, že vám začnou praskat, nebo se zanášet. Snažte se být důslední a alespoň jednou týdně prohlédnout jejich stav.

Odkladací místo

Nevhodnější místo pro skladování pásku je malý věšák. Pásek pověsíte za kovovou přezku, když ho nepoužíváte. Kožený řemínek musí volně viset. Dbejte, aby se pásek nepokládal nebo byl zatížen jiným předmětem.

Vliv vody, tepla, slunce

Nehoda v podobě namočení pásků ve vodě, či namoknutí deštěm jsou každodenní situace. Snažte se řemínek okamžitě vysušit při pokojové teplotě. Zbytečně se nesnažte proces schnutí urychlit vyšší teplotou. Všechno má svůj čas a jeden den bez oblíbených hodinek s koženým páskem v práci vydržíte. Možná vás napadli sluneční paprsky, právě ty, by mohli řemínek rychleji vysušit. Zamezte přímému kontaktu slunce s řemínkem. Všechny zmíněné faktory, by mohli kvalitu pásku narušit, či dlouhodobě poškodit.

Zbavení se nečistot z řemínku

Pravidelným nošením se stává, že pásek se zašpiní. Nečistoty jsou velice nepříjemná věc. Chceme se jich rychle zbavit a tak se může stát, že sáhneme po prostředcích na mytí, praní, čistění. Mnohokrát obsahují žíraviny, detergenty, terpentýny nebo taky alkohol. Dřív než něco z uvedených čistících kapalin použijete pečlivě si přečtete, co obsahují. Kožený pásek je kvalitní materiál proto raději sáhněte po obyčejné pěně s vlažnou vodou. Když skvrny nezmizí, hledejte prostředky přímo na údržbu kůže. 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář