Hodinky a formální styl White Tie


White Tie, neboli bílá kravata je ten nejformálnější styl oblékání, který můžeme nalézt na pozvánce na společenskou akci, někdy je nazýván též Ultra Formal. Je spojen s nejvýznamnějšími společenskými událostmi, jako je ples v opeře, předávání státních vyznamenání, večerní recepce u prezidenta nebo královny nebo předávání Nobelovy ceny. Jedná se o výjimečné události, které se téměř vždy konají po 20 hodině večerní a jelikož je zde přísně stanoven výběr oblečení mají pánové jen malou možnost něčím zaujmout.

Hodinky jsou právě jednou z mála možností, jak se ve spleti mužů ve fracích odlišit. 

BENTLEY

Jak už bylo řečeno styl white tie s sebou nese pro muže pouze jednu možnost oblečení, kterou je frak. Pro frak je typické dlouhé výhradně černé frakové sako s šosy. Sako je doplněno hedvábnými lesklými klopy a pod něj se nosí ještě bílá vesta. Vesta nesmí být delší než je sako. Sako se u fraku na rozdíl od všech ostatních obleků nikdy nezapíná! Motýlek je taktéž v bílé barvě, je výhradně vázací a váže se kolem malého stojatého límečku. Kalhoty k fraku mají lampas, dříve dokonce dva lampasy. Boty jsou výhradně černé lakýrky a snad není třeba připomínat i černé dlouhé ponožky. Konzervativci nezapomenou na černý cylindr a bílé rukavice. Přes frak se nosí operní plášť nebo černý dlouhý kabát. A ještě jedna věc, frak je jedním z mála outfitů, ke kterému se nosí i nejrůznější vyznamenání (ty se jinak nosí pouze u slavnostních uniforem vojáků, hasičů nebo u skautských krojů). Jste-li tedy nositelem Řádu Bílého lva, tak k fraku není faux pas si ho vzít s sebou.  

Z výše popsaného je zjevné, že oblečení pro muže při white tie neumožňuje možnost volby a jen velice těžko půjde decentně vyniknout. Tuto možnost nabízí u pánů prakticky pouze jejich náramkové či kapesní hodinky.

Řemínek hodinek musí být černý, jelikož k fraku se nosí černé lakýrky a tedy i černý opasek a je nutno bezpodmínečně dodržet barvu. Největší volné pole působnosti je u barvy pouzdra hodinek (totožnou barvu musí mít přezka opasku jak jsme již dříve řekli). 


Mrkňete se na náš výběr klasických společenských hodinek, se kterými při výběru rozhodně nešlápnete vedle. 

1. Zeppelin 8062-1
2. Junkers 6512-3
3. Zeppelin 7046-1
4. Zeppelin 7046-3

 6023-1  4272-3
2484_1 
   2454_1

 
Chcete ale svůj outfit dovést k dokonalosti a zazářit? Pořiďte si do své kapsičky u vesty kapesní hodinky.

1. Kapesní hodinky Chronometre Herma Ebauche Suisse z let 1940-1945
2. Švýcarské kapesní hodinky stříbrné klíčovky z let 1870-1900

 5067-7  5106

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář