Jak vybrat hodinky

Chystáte se pořídit nové hodinky a nevíte, čím se řídit a podle jakého klíče postupovat? Hodinky nekupujeme každý den, většinou ani každý rok a tak jejich koupě může člověku pěkně zamotat hlavu. My vám poradíme, jaké jsou hlavní zásady výběru. Čemu byste měli věnovat pozornost a na co si dát při koupi pozor. 

Na prvním místě je jistě nutné si uvědomit, komu hodinky kupujeme. Základní dělení hodinek je na pánské, dámské a dětské. Tady asi není co řešit. I když některé hodinky můžou být z podstaty svého určení v tomto směru nezařaditelné. Např. speciální sportovní hodinky můžou stejně tak dobře nosit muži i ženy. Sport si nevybírá. 


Styl hodinek 

Naprosto klíčové je znát osobnost daného člověka. Pokud hodinky kupujeme sobě, pak je situace snadná, sami sebe známe nejlépe. Pokud ale chceme hodinky koupit pro někoho jako dárek, měli bychom ho dobře znát. Výběr je totiž veliký. Máme hodinky společenské, ale i sportovní nebo různě specificky zaměřené – např. vojenské, letecké či potápěčské.


Ciferník

  • Analogový
    Je to klasický typ ciferníku, ukazující „analogově“ čas ručičkami na příslušnou hodnotu. Tento typ zobrazení času je obecně spojován s nákladnějším provedením, s většími požadavky na design, a je to rozhodně vhodný doplněk pro společenské příležitosti.

    3717
  • Digitální
    Tyto hodinky ukazují časový údaj rovnou v číslicích. Jejich výhoda je rychlejší odečet časového údaje, čitelný i v absolutní tmě, díky elektrickému podsvícení. Digitální hodinky budou jistě i přesnější než mechanický stroj a v současnosti bývají spojené s mnoha funkcemi jako je barometr, měření pulsu apod. Na druhou stranu digitálkám i přes mnohdy vysokou pořizovací hodnotu stále zůstává úděl hodinek, které jsou levnější a určené především pro sportovní použití. Nelze s nimi příliš počítat pro společenské akce.

                   casio-collection-w-96h-4a2vef-254_1459792620190717152445

  • Kombinovaný ciferník
    Jde o provedení, kdy je většinou součástí analogového ciferníku ještě digitální displej, zobrazující buď čas v digitální formě, nebo nějaký jiný údaj, například datum apod. Jde především o sportovně laděné hodinky.


    24641-5 (2)

  • Zvláštní zobrazení času
    Občas se objeví ciferník, který zobrazuje čas netradičním způsobem. Pomocí jedné ručičky, nebo binárně. Jde především o sběratelské kousky nebo o hodinky pro fajnšmekry.


    7712-5

 


Sklo 

Dále byste měli přemýšlet nad tím, jak často budou hodinky na ruce. Nosíte je příležitostně, pár hodin denně nebo je z ruky prakticky nesundáte? Od toho by se měl odvíjet materiál sklíčka.  

  • Akrylátová (případně hesalitová). Výhoda – jsou nejlevnější. Nevýhoda? Jsou náchylnější k poškrábání.
  • Minerální sklíčka s příměsí křemene patří mezi nejpoužívanější. Jsou tvrdší než akrylátová a jejich cena je přívětivá.
  • Safírová sklíčka je nejtvrdší, ale také nejdražší. Safír je odrůda korundu, což je jeden z nejtvrdších přírodních nerostů.


Vodotěsnost 

Poslední důležitou vlastností, na kterou je třeba se soustředit, je odolnost proti vodě. Pokud jste milovníci vody nebo dokonce potápění, pak se na tento údaj rozhodně zaměřte.

Pozor, označení „waterproof“ už se dnes u hodinek používat nesmí. A pokud je na hodinkách uvedeno water resistant, taky ještě nemáte vyhráno. Toto označení bez dalších číselných údajů zaručuje jen odolnost proti vlhkosti. Do vany či pod kohoutek ale ruku nedávejte. V případě, že je označení water resistant doplněno číselným údajem o metrech, barech či atmosférách, pak hodinky mohou přijít do styku s vodou.

Většina lidí si myslí, že když je na hodinkách uvedeno například 10 ATM, mohou s nimi bez problémů do hloubky 100 metrů. To však není pravda, protože s vodotěsností se to má následovně:

Hodinky jsou rozděleny do jednotlivých skupin podle stupně vodotěsnosti. Například označení 30M (3 ATM) znamená, že testování hodinek v laboratoři za ideálních podmínek (tzn. bez pohybu), snesou tlak 3 ATM pod vodou. V praxi ale dochází pohybem pod vodou k navyšování tlaku a reálná hodnota ochrany je proto mnohem nižší. Např. hodinky s vodotěsností 30M vydrží déšť nebo mytí rukou, ale nelze je ponořit bez rizika zalití jejich vnitřku.

Stupně vodotěsnosti:

  • Vodotěsnost 0M (WR) - hodinky odolají dešti a zpocenému zápěstí. Neměly by se zamlžovat. Přestože řada výrobců deklaruje běžné mytí rukou, hygienou posedlým jedincům nedoporučuji. Nesmí se ponořovat do vody.
  • Vodotěsnost  30M (3 ATM) - hodinky jsou odolné pouze proti stříkající vodě a dešti.
  • Vodotěsnost 50M (5 ATM) - hodinky nemusíte sundavat při umývání nádobí ani ve sprše. Plavání nedoporučujeme.
  • Vodotěsnost 100M (10 ATM) - vodné pro šnorchlování, potápění bez dýchacích přístrojů a běžné dovádění ve vodě s prudšími pohyby. 
  • Vodotěsnost 200M (20 ATM) - určené pro rekreační potápění s dýchacím přístrojem.
  • Vodotěsnost 300M (30 ATM) - vhodné pro profesionální potápění s dýchacím přístrojem.
  • Vodotěsnost 1000M (100 ATM) - určené pro profesionální potápění s dýchacími přístroji. Hodinky bývají vybaveny heliovým ventilem.

Osvětlení

Možnost sledovat ciferník i ve tmě lze v zásadě dvěma metodami.

  • Elektrická energie
    U osvětlení za pomoci elektřiny je forem osvitu povícero. Může fungovat automaticky při naklonění hodinek do pozice, kterou vyhodnotí jako okamžik, kdy chceme zjistit čas. Může být podsvícen displej digitálek i ciferník analogových hodinek. Elektrické podsvícení většinou automaticky zhasíná, aby se šetřila baterie a nesvítí neustále. Podsvícení může být také zajištěno LED diodou. Podsvícený může být i celý ciferník analogových hodinek.
  • Luminiscenční nátěru
    O luminiscenci si můžete přečíst samostatný článek zde. Jde o nejstarší formu osvětlení ciferníku tak, aby byl čitelný během noci. Tato potřeba vyvstala v zákopech první světové války. Existují nejrůznější směsi zajištující po exponování zdrojem světla různě dlouho dobu čitelnosti vet mě v různé intenzitě a barvě. Samostatnou kapitolou je pak osvětlení pomocí radioaktivních nátěrů, o kterých se upustilo v 60. letech 20. století. V současné době se tento způsob osvitu uchytil pouze ve formě bezpečných skleněných minikapslí plynného tritia. Ty svítí neustále po dobu asi 25 let.


Materiál pouzdra hodinek

V současné době lze nalézt opravdu nepřeberné množství materiálů, použitých pro výrobu hodinového pouzdra. Vždy jde ale o jakýsi kompromis mezi váhou, odolností a designem.

  • Nerezová ocel je tradiční a vůbec nej používanější hodinářský materiál pro výrobu pouzder, nabízející širokou škálu využití. Nerezová ocel obsahuje určité množství niklu a za určité procentuální kombinace chromu a molybdenu může dosahovat větší tvrdosti než titan (ocel 316L). Lze ji všemožně povrchově upravovat: pochromovat, pozlatit, postříbřit, nebo naopak upravit do černě matového povrchu známého jako PVD, který její povrch ještě více zpevní pro oděru. Ocel lze považovat za věčný materiál, jehož jediná nevýhoda je vyšší hmotnost oproti jiným materiálům.
  • Titan je zhruba o třetinu lehčí než ocel, ale je přitom velmi pevný. Jeho využití je hlavně v letectví a kosmonautice. Ale také tam kde je třeba odolávat vlivům slané mořské vody. Co ho činí velmi vhodný pro hodinářský průmysl jsou jeho antialergenní vlastnosti a nízká váha. Nevýhodou je snad jen vyšší cena.
  • Mosaz S touto slitinou mědi a zinku u hodinových pouzder setkáme spíše ve formě nosného materiálu s nějakou povrchovou úpravou. Odolává korozi, dobře se obrábí, je atraktivní, ale nedosahuje takové pevnosti jako ocel.
  • Plast je využíván převážně u levnějších sportovních hodinek. Jeho výhodou je hlavně nízká váha a antialergenní vlastnosti. Dobře odolává vodě. Nevýhodou je postupná ztráta pružnosti. Starší plastové hodinky mohou být křehké.
  • Karbon je materiál na bázi uhlíku. Jeho nespornou výhodou je vysoká pevnost, nehořlavost, a to vše při neskutečně nízké váze. Je užíván pro výrobu převážně sportovních a armádních hodinek vyšší kvality.
  • Zlato Zlaté hodinky jsou především investicí do materiálu, který je sám o sobě cenný a značka hodinek pak už jen pomáhá násobit jeho hodnotu. Z hlediska hodinářského využití je výhodou zlata jeho stálost, odolnost vůči korozi, je vhodné pro alergiky a samozřejmě působivý vzhled. Nevýhodou může být jeho měkkost. Ale to lze vyřešit vyleštěním do stavu nových hodinek.


Velikost pouzdra hodinek

V současné době je výběr velikosti pouzdra hlavně otázkou vkusu, popřípadě módních trendů. Obecně se dá říct, že se dnes nosí mnohem větší náramkové hodinky, než jaké byly běžné ještě před třiceti lety. Pokud ale chceme zachovat jisté proporce a zvolit hodinky velikostně odpovídající, odpověď nám dá obvod našeho zápěstí.

15 cm a méně – jde o velikost S kam spadají průměry ciferníku někde mezi 34 až 36 mm.

15 až 18 cm – velikost M, kam patří průměry ciferníku 38 až 42 mm. Jde dnes o unisex kategorii. Občas se můžeme setkat s tím, že vše pod 38 mm patří do kategorie výhradně dámských hodinek. Nicméně valná většina „vintage“ pánských hodinek bude právě okolo tohoto průměru. Rozhodně tedy neplatí, že čím větší ciferník, tím jsou hodinky „více pánské“.

18 až 20 cm a více – Velikost XL s průměrem ciferníku v rozmezí 44 mm a více. Zde se dostáváme do kategorie převážně sportovních hodinek, případně hodinek, kde je jejich masivní ciferník součástí celkového designového pojetí. Je zde třeba počítat nejen s velkou váhou, ale i tloušťkou pouzdra. A právě tloušťka pouzdra jde ruku v ruce s průměrem. Tyto dvě hodnoty je dobré zvážit, protože budou při každodenním nošením hrát velmi důležitou roli.

 

Materiál sklíčka hodinek 

  • Plast se používá u levnějších modelů hodinek. Výhodou je nízká cena při relativně uspokojivé funkčnosti a odolnosti.
  • Minerální (křemíkové) sklo ve většině případů běžného užívání hodinek odolá velmi dlouho poškrábání či dokonce rozbití. Jeho tvrdost je 4-5 (na stupnici, kde nejtvrdší diamant má 10)
  • Tvrzené minerální sklo (Hardlex) – Je křemíkové sklo, potažené vrstvou umělého korundu. S tímto materiálem se můžeme setkat třeba u japonské značky Seiko.
  • Safírové sklo je to nejtvrdší, za co můžete schovat ciferník svých hodinek. Na stupnici s diamantem na hodnotě 10 má safírové sklo 9. Jde o syntetický korund a je prakticky nepoškrabatelný.
  • Antireflexní úprava jde o speciální vrstvu, zajišťující čitelnost všech údajů na ciferníku i na přímém slunci. Vrstva dokáže poltit odlesky a lze ji odhalit charakteristicky modrým nádechem sklíčka.


Strojek

Hodinky jsou hodinkami především díky tomu, co ukrývají ve svých útrobách. V neposlední řadě je tedy dobré se zaměřit i na mechanismus ovládání samotných hodinek.

Typy strojků:

  • Mechanický 
    • mechanický - ruční nátah (hodinky se natahují pomocí korunky)
    • automat (hodinky se natahují pohybem ruky)
  • Quartz (na baterii)

Na téma jak vybrat hodinový strojek jsme připravili článek zvlášť. Přečíst si ho můžete zde.


Řemínek 

Při výběru se řídíme především náším vkusem, kvalitou a příležitostí, ke které řemínek potřebujeme. Každý materiál má své pro a proti. Pojďme se na to podívat v článku jak správně vybrat řemínek. Přečíst si ho můžete zde.


Mohlo by vás zajímat

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář