Jak správně vybrat řemínek?

Ničeho se neděste, výběr řemínku není složitá věc. Při výběru se řídíme především náším vkusem, kvalitou a příležitostí, ke které řemínek potřebujeme. Každý materiál má své pro a proti. Pojďme se na to podívat:


Kožené řemínky

Pouhým okem poznáte prošívané a lepené pásky, přičemž platí, že prošívání je odolnější než lepení. Nejběžněji se můžete setkat s řemínky z hovězí, telecí, bůvolí kůže a vepřovice. Velmi luxusními variantami jsou řemínky z kůže z krokodýla, aligátora, varana, ještěrky nebo krajty. Ty se ale hodí spíše na příležitostné nošení, jsou více náchylné k praskání. 

Pokud chcete nosit hodinky každý den, doporučujeme řemínek z pevnější kůže jako je hovězí nebo bůvolí, ideálně s matným povrchem. Kvalitu pásku můžete odhadnout také pomocí čichu. Ty poctivé a kvalitní krásně voní kůží. 

Při hlubším pohledu na strukturu řemínku se pak zaměřte na materiály použité pro vrchní část, výplň a podšívku. Kvalitní přírodní kůže je volbou, kterou neprohloupíte. Koupit ale můžete také řemínky ze syntetické kůže, jejíž kvalita už může kolísat. Nejvíce se mění kvalita výplně řemínků. Kvalitní a prověření výrobci nemají potřebu zde nic nahrazovat, spousta výrobců ale s ohledem na snižování prodejních cen hledá i zde cesty, jak používat levnější materiály. Pak se může stát, že do nekvalitní výplně pronikne vlhkost a vevnitř pásku tak budete mít něco, co konzistencí připomíná vodou rozmělněný papír.

Kožené řemínky

 

 

 

Ocelové tahy

Řemínek z nerezové oceli nebo titanu oceníte především kvůli vysoké odolnosti. V dnešní době si navíc můžete vybírat z celé řady různých tvarů a barev, textur a povrchové úpravy. Vybírejte spíše mezi tahy s litými články, které mají obecně vyšší životnost než články ohýbané. U ocelových řemínků pak většinou počítejte s vyšší hmotností.   

Ocelové tahy

 


Textilní (nylonové) a gumové řemínky

Ačkoliv kožené a ocelové řemínky v podstatě stále vládnou, o slovo se hlásí také další materiály, které nabírají na popularitě. Zejména guma (respektive silikon či kaučuk) a nylon. Tyto materiály jsou vyhledávané především mezi sportovci. To ale neznamená, že v této kategorii nenajdete elegantní kousky. Přesto však platí, že tyto řemínky jsou spíše neformální a na společenskou akci si jej spíše neberte.

Většinou se řemínek vybírá už ke konkrétním hodinkám. Pak tedy platí držet se stylu a charakteru hodinek. K elegantním a luxusním hodinkám volte pásek spíše formální, který je vhodný jak na společenské události, tak třeba na obchodní schůzky. U sportovních či potápěčských hodinek se zase porozhlédněte po odolných páscích. U menších hodinových pouzder by pak řemínek měl být spíše jemnější, u masivních pouzder se naopak nebojte volit mezi výraznějšími řemínky.

Nylonové řemínky / Silikonové a pryžové řemínky

 
 

 


Jak na správnou velikost?

Zásadní věcí je vybrat řemínek se správnou roztečí pro uchycení na hodinkách. Opět to ale není nic složitého. Stačí rozteč na hodinkách změřit a podle výsledné hodnoty hledat danou šířku řemínku. Všímejte si také délky řemínku. Správná délka by po zapnutí na vašem zápěstí měla nechat k dispozici alespoň další tři dírky.

Abychom vám orientaci v rozměrech řemínků ještě více usnadnili, připravili jsme pro vás přehlednou infografiku

 Tabulka velikosti_reminku

Přejeme šťastnou ruku při výběru toho pravého řemínku!

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář