Jak na leštění a čištění pouzdra hodinek a tahů?

Nemělo by být překvapením, že vlastnictví hodinek znamená více než jen jejich nákup a nošení. Stejně jako u každé cennosti se musíte ujistit, že jsou vaše hodinky správně udržovány, aby byly čisté, bez poškození, a hlavně fungovaly, jak mají. Aby byly vaše hodinky ve špičkovém stavu, musíte je nechat čas od času pečlivě servisovat. 

Samozřejmě, ačkoliv je vždy doporučován profesionální servis náramkových hodinek, totéž nelze říci o leštění. Při rozhodování, jak si vyleštit pouzdro hodinek máte na výběr ze dvou možností. 

Nechte to na profesionálech 

Řekněme, že náramkové hodinky, které chcete vyleštit, jsou elegantní limitovaná srdcovka bez které nemůžete být. Jste si jisti, že jste schopni tyto hodinky bezchybně vyleštit? Snad nejbezpečnější rozhodnutí, které můžete s leštěním hodinek udělat, je nechat to na odborníkovi. Tito profesionálové jsou nejen velmi zkušení a zběhlí s procesem a potřebnými nástroji, ale při leštění vašich hodinek zároveň zvládnou odstranit nejmenší možné množství kovu. 

Profesionální leštička hodinek dokáže jemně odstranit lehké i hluboké škrábance z povrchu vašich hodinek. Kromě toho můžete odborníkovi také sdělit své preference tím, že jasně označíte, které konkrétní části chcete nechat vyleštit a které oblasti byste chtěli nechat tak, jak jsou. Pro větší pohodlí si také můžete nechat hodinky vyleštit a zároveň opravit, takže se vrátí do původního stavu. 

Pokud máte zájem, vaše hodinky vyleštíme tak, že budou vypadat jako nové.

Vyleštěte si je sami

Pokud máte nástroje a věříte si, pak si určitě můžete své hodinky vyleštit sami. Ve srovnání s tím, že si to necháte na odborníkovi, se jedná o cenově dostupnější cestu, díky které vám budou vaše hodinky bližší. Mějte však na paměti, že leštění hodinek vlastními silami vám obvykle umožní odstranit pouze lehké škrábance a nebude příliš účinné na hlubší rýhy.

Jednoznačně nejoblíbenější volbou jsou světově proslulé leštící hadříky Cape Cod. Je to opravdu jeden z těch produktů, které musíte vyzkoušet, abyste uvěřili, že může být tak dobrý. Hadříky jsou předem namočené v čisticím materiálu, takže při práci nedochází k žádnému nepořádku nebo přidávání dalšího roztoku do kovu, a pokud se používají pouze pro malé práce a po použití znovu utěsní (ideálně malým sáčkem na zip), takže lze je použít několikrát. 

8b0000a59c7294301ecc6f37503ae752  Rolex_before_and_after_large

Leštění náramkových hodinek přináší výhody, jako je znovuzískání elegantního vzhledu bez škrábanců, má ale také své vlastní nevýhody, jako je odstranění kovu a snížení hodnoty. Škrábancům se nelze zcela vyhnout, přesto je nejlepší prevencí být na hodinky vždy opatrný. Několik správných kroků péče a ostražitosti může vést k tomu, že vaše hodinky budou čisté, stylové a bez nutnosti leštění.

A co sklíčko hodinek?

Leštění skla hodinek nabízí mnoho výhod pro nadšence do hodinek, protože udržuje a zvyšuje estetickou hodnotu časomír. Leštění odstraňuje škrábance a nedokonalosti, obnovuje průzračnost a lesk a chrání citlivé vnitřní součásti hodinek.

Ideální volbou pro leštění skla hodinek je prémiová sada Polywatch, která poskytuje tu nejlepší péči o vaše drahocenné hodinky. Souprava obsahuje vše potřebné pro jemné odstranění škrábanců a obnovení krystalické průzračnosti. Snadno srozumitelné pokyny zjednodušují proces a pomáhají udržovat krásu a hodnotu vašich hodinek na dlouhá léta.

38736-1 (1)

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář