Tapiserie času: Pochopte své hodinky

Víte, co znamenají označení na vašich hodinkách?

Ve složité oblasti horologie se číselník často stává plátnem, na kterém se zobrazuje nejen čas, ale i nespočet dalších funkcí. Tyto další funkce, které přesahují pouhé určování času, se nazývají komplikace. Od základních ukazatelů času, které zobrazují data, až po složitější chronografy a fáze měsíce, komplikace zvyšují užitnou hodnotu a umělecký význam hodinek.

Když se ponoříte do nesčetných funkcí těchto časoměřičů, pochopení těchto c se stane zásadním, zejména při výběru dokonalého kousku pro sebe nebo jako dárku. 


Stopy času: Datumová okénka
 

Jednou z nejčastějších komplikací, se kterou se setkáte zejména na ciferníku, je okénko s datem. Tato funkce nabízí rychlý pohled na aktuální datum, které se obvykle zobrazuje prostřednictvím malého obdélníkového nebo čtvercového otvoru.

3534-5  32854-6

Ačkoli se to může zdát jednoduché, mechanismus, který se za touto funkcí skrývá, svědčí o preciznosti a řemeslné zručnosti hodináře. 

Okénko s datem se obvykle nachází na pozici 3 hodin, ale existují i varianty, přičemž některé jsou umístěny na 6 nebo dokonce 12 hodinách. Kromě praktičnosti dodává okénko s datem hodinkám také estetickou vyváženost značení, čímž zajišťuje funkčnost a zároveň stylovost hodinek.

 

Čas v celém spektru: Funkce dne a data

Některé hodinky jdou ještě dál a kromě pouhého zobrazení data obsahují i den v týdnu a datum. Tato funkce Day-Date je užitečná zejména pro ty, kteří mají nabitý rozvrh, a zajišťuje, že jsou vždy informováni.

 36564-2    38292-2


Většina ukazatelů dne a data se nachází v sousedství okénka s datem, což zajišťuje harmonický vzhled ciferníku hodinek. Stejně jako okénko s datem je i funkce dne a data zázrakem mechanického inženýrství a ukazuje zručnost hodináře v plynulém propojení dvou odlišných funkcí.

 

Závod s časem: Chronografy

Chronograf, často mylně považovaný za pouhé stopky, je ve světě hodinářských komplikací uměleckou formou. Pomocí tlačítek na boku a dalších dílčích ciferníků na ciferníku měří chronografy krátké časové intervaly.

35850-5  37494-7

Krása chronografu, který je ideální pro sportovní nadšence nebo kohokoli, kdo potřebuje přesný čas, spočívá v jeho složitosti a funkčnosti. Při jeho používání můžeme být svědky plynulého tance vteřin, minut a někdy i hodin, to vše zorchestrované mistrovským designem hodináře.

 

Měsíční elegance: Fáze měsíce

Ukazatel fáze měsíce není jen technickým zázrakem, ale také ódou na nebeskou oblohu. Zobrazuje aktuální fázi Měsíce pozorovanou ze Země, od novu po úplněk a zpět.
 

1174   sturmanskie


Tato komplikace, umístěná obvykle v půlkruhovém okénku, dodává ciferníku hodinek nádech romantiky a spojuje nositele s vesmírem. Zatímco o její praktičnosti lze diskutovat, její estetická a symbolická hodnota je nepopiratelná.

 

Rychlost a přesnost: Tachymetr

Tachymetr se nachází na lunetě nebo na vnějším okraji ciferníku hodinek a je to stupnice, která slouží k měření rychlosti na základě času jízdy. 

39123-5  AVIATOR

Běžně se spojuje se závodními hodinkami a hodinkami s automobilovou tématikou a umožňuje uživateli vypočítat rychlost na známé vzdálenosti. Jeho přítomnost umocňuje sportovní a dobrodružný dojem z hodinek, díky čemuž je oblíbený mezi hledači vzrušení a automobilovými nadšenci.

 

Vzdálenost v kostce: Telemetr

Telemetr, který se často vyskytuje vedle tachymetru, měří vzdálenost události na základě rychlosti zvuku. Historicky se používal k výpočtu vzdálenosti dělostřelecké palby během válek a dnes je dokladem vojenského dědictví hodinek. 

AVIATOR-WATCH--AIRACOBRA-P45-CHRONO--V.2.25.7.171.5_gallery_5120_2  37857-2

Stupnice telemetru na ciferníku hodinek umožňuje nositelům měřit vzdálenost na základě vizuálních a sluchových podnětů a spojuje tak praktičnost s historií.

 

Dvě místa najednou: Dvojí čas GMT

Pro ty, kteří pracují, či žijí v různých koutech světa je komplikace s duálním časem darem z nebes. Zobrazuje čas ve dvou různých časových pásmech současně a zajišťuje, aby byl uživatel na cestách vždy ve spojení s domovem. 

35853-4  Atomic_Age_NH34-640A701_image_1__13748

Ať už prostřednictvím další ručičky nebo dílčího ciferníku, tato komplikace je poklonou našemu propojenému světu, kde jsou hranice pouhými čarami na mapě.

 

Glóbus na zápěstí: Světový čas na hodinkách

V éře globalizace, kdy obchod, zábava a objevování překračují hranice kontinentů, je komplikace světového času majákem pro mezinárodní cestovatele. Namísto pouhého zobrazení druhého časového pásma zobrazují hodinky s touto komplikací na svém ciferníku 24 hlavních světových měst, z nichž každé představuje jiné časové pásmo. Jediným pohledem tak mohou nositelé rozeznat místní čas ve městech od New Yorku po Tokio.

 zul_pl_Zegarek-Meski-Vostok-Europe-Almaz-YM26-320C654-66715_5  svetovy-cas 

Tato komplikace je důkazem schopnosti hodináře spojit formu, funkci a nádech světovosti. Pro ty, kteří jsou neustále na cestách nebo mají kontakty po celém světě, jsou hodinky "World Time" více než jen hodinky; jsou odrazem globálního životního stylu.

 

Výdrž na displeji: Indikátor rezervy energie

Jestli je tlukotem srdce mechanických hodinek jejich tah, tak ukazatel rezervy chodu ukazuje, jak dlouho bude toto srdce tlouct, než bude potřeba ho znovu natáhnout.

39493-6_vostok-europe-limitovana-edice-20th-anniversary-yn84-640e726  80634989_2832041456816250_6387419510775965058_n

Tato komplikace vizuálně znázorňuje zásobu energie v hodinkách a zajišťuje, že uživatel ví, kdy je čas hodinky natáhnout. Jedná se o kombinaci praktičnosti a transparentnosti, která odhaluje vnitřní fungování hodinek.

Strážce číselníku: Luneta

Luneta, často neopěvovaná hrdinka hodinek, hraje důležitou roli jak z funkčního, tak z estetického hlediska. Tento často vnější prstenec obepínající ciferník hodinek může být podle svého účelu statický nebo otočný. V nabídce nabízíme ale i speciální modely s vnitřní otočnou lunetou. Celý ciferník má tak úžasnou hloubku, je dokonale čitelný a přehledný bez jakýchkoliv rušivých prvků. 

 Spinnaker_Bradner_SP-5062-22_Steel_10  28475-4

Zatímco na některých lunetách jsou umístěny stupnice, jako je tachymetr nebo telemetr, potápěčské hodinky mají otočné lunety pro sledování uplynulého času pod vodou. Luneta není jen ochranným ohraničením, ale přispívá k celkovému stylu hodinek a dodává jim osobitý charakter a šmrnc.

 

Záře ve tmě: Luminiscence 

Když zhasnou světla, je to právě osvětlení hodinek, které zajistí, že čas zůstane viditelný. Důležité značky na hodinkách, zejména ručičky a hodinové značky, jsou často potaženy luminiscenčními materiály, které ve tmě svítí. Není to jen funkce pro noční sovy nebo dobrodruhy; svědčí o tom, že výrobce hodinek dbá na funkčnost.

186383    Snímek obrazovky 2023-10-09 v 20.57.07


Moderní luminiscenční materiály jsou bezpečné, mají dlouhou životnost a dodávají ciferníku hodinek nádech kouzla, zejména když ožívá ve slabě osvětleném prostředí.


Nekonečná cesta času

Časomíry nejsou jen nástrojem k měření času, ale také oknem do světa řemeslné zručnosti, inovací a uměleckého řemesla. Od základních ukazatelů času až po složité funkce, které vyprávějí příběhy lidské vynalézavosti, každý kus nese odkaz. Při prohlídce naší kolekce mějte na paměti, že si nekupujete jen hodinky; berete do rukou kus historie, zázrak techniky a umělecké dílo. 

Koneckonců, každé hodinky mají svůj příběh. 

Co řekne ten váš? 

Prozkoumejte naši sbírku

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář