Kalibr Molnija 3602

Kalibr Molnija 3602 byl nejpopulárnějším strojkem pro sovětské a ruské kapesní hodinky. Vyráběla jej Čeljabinská hodinářská továrna téměř půl století: od roku 1959 pod označením ChK-2M a mezi lety 1962 – 2007, kdy došlo k uzavření továrny již pod názvem 3602. Historie strojku Molnija ale nekončí uzavřením továrny v roce 2007. Továrna byla po osmileté odmlce znovu otevřena a v průběhu dvou let bylo obnoveno veškeré vybavení. Dnes továrna Molnija vyrábí hodinky vyrobené z čínských a japonských komponentů včetně hodinek poháněných kalibrem 3603 – kalibrem, který se od svého vzniku v sovětské éře prakticky nezměnil.

Jeho předchůdce, kalibr K-36, byl vytvořen po vzoru švýcarského hodinového strojku Cortebert 620, používaným v hodinkách Rolex. Roku 1947 byl uveden do sériové výroby ve druhé státní hodinářské továrně jemné mechaniky v Moskvě (jako kapesní hodinky "Salut" a "Molniya") a poté v roce 1948 již pokračovala jeho výroba v ChChZ Molniya. Ruští hodináři mírně zlepšili přesnost strojku, když jej upgradovali na svou verzi s 18drahokamy, ale základní design zůstal stejný až do uzavření továrny.

12_1

Strojek má klasickou lepinovskou konfiguraci s centrálním minutovým kolečkem a boční vteřinovou ručkou. V průběhu let výroby se měnil počet kamenů a balančních šroubů, poloha a velikost navíjecího kolečka (korunky) a byl přidán mikroregulátor. Izochronismu u obou typů hodinek bylo dosaženo pomocí Breguetovy cívky, což je prvek, který se běžně vyskytuje u vysoce kvalitních strojků.

Všechna ložiska, i ta pro minutové kolečko, jsou rubínová, pro únikové kolečko jsou na obou stranách použity čepicové klenoty.

13_1

V 80 letech 20. století prošel hodinový strojek 3602 inovací. Tenké nosné tyče podpírající vyvažovací kolo, které jsou instalovány v systému pružinového odpružení, zajišťují, že nová verze strojku, pojmenovaná 3603, byla odolnější vůči nárazům. 

Během své výroby byl tento strojek poměrně často upravován, zejména se zvětšovala výška o jeden milimetr a zmenšovalo se zdobení, až se nakonec téměř žádné dekorace neaplikovaly. Zdobení mechanismu kalibru 3602 tzv. "ženevskou vlnou" pokračovalo do roku 1967. U kalibrů 3603 zdobení pokračovalo až do roku 2000, zejména pro náramkové hodinky od německých výrobců. 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář