Jak se starat o kožený řemínek a prodloužit tak jeho životnost

Kvalita a vzhled pánských hodinek nestojí pouze na provedení strojku a pouzdra. Celkový charakter vašich hodinek podtrhuje také řemínek, u kterého záleží především na kvalitě materiálu a provedení. Jak správně vybrat řemínek se dočtete zde

Kožený řemínek k hodinkám je nejen praktickým doplňkem, ale také důležitým prvkem, který přispívá k celkovému vzhledu hodinek. Prodloužení životnosti řemínku může být pro mnoho lidí prioritou, a proto jsme se rozhodli přinést vám několik tipů, jak o něj správně pečovat.


Co ale dělat pro to, aby nám kožený řemínek vydržel co nejdéle?

V zásadě se stačí držet pár jednoduchých pravidel, která jsou navíc snadno automatizovatelná.

⇒ Řemínky střídejte

Střídáním prodloužíte jejich životnost. 

Pokud nosíte hodinky každý den, řemínek bude vystaven rychlému opotřebení. Proto je dobré mít více než jeden řemínek a pravidelně je střídat, aby se snížilo opotřebení každého z nich. Navíc můžete tímto způsobem snadno přizpůsobovat vzhled hodinek různým příležitostem a outfitům.

 

geckota-straps

⇒ Používejte regenerační krémy 

Důležitá je pravidelná péče pomocí regeneračních a impregnačních krémů. Tyto krémy řemínek správně vyživují a chrání ho před okolními vlivy, a rozhodně se vyplatí tuto péči pravidelně dodržovat

.jak-se-starat-o-reminek

⇒ Vyhýbejte se působení vlhka a přílišného tepla

Díky krémům sice pásek získá ochranu, nicméně, dávejte pozor na vodu. Ta kůži opravdu nesvědčí, a pokud už se tak stane třeba i díky dešti, co nejdříve řemínek vysušte hadříkem při pokojové teplotě. Urychlení sušení například na topení nebo fénem by mohlo být velmi negativní dopad na kvalitu. A stejně tak jako vlhkost, není dobrý ani dlouhodobý příval slunečních paprsků.

⇒ Řemínek neutahujte příliš pevně

Na zápěstí by měly být hodinky utáhnuty tak, aby šly případně lehce otáčet okolo zápěstí. Při výběru také dbejte celkové délky pásku, aby po zapnutí byly k dispozici alespoň další tři dírky. To sice nemá přímý dopad na jeho životnost, ale rozhodně je to elegantnější a pohodlnější než mít řemínek zapnutý na úplně poslední dírce.

Pro ty, kteří vlastní nebo plánují koupi vodotěsných hodinek, doporučujeme nylonové nebo ocelové řemínky. Nemusíte se tak bát žádných vodních sportů a dalších aktivit, u kterých nemůžete zajisit, že se nenamočíte.  

 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář