Tipy na dárek ke dni otců

Blíží se třetí červnová neděle a sní i možnost, opravdu příjemně překvapit ty, kteří to většinou vůbec nečekají. Proč to nečekají? Protože často ani nevědí, že ten den slaví svátek. Jsou to naši otcové.  A právě hodinky bývají dárkem, který muži ocení ze všeho nejvíc. Hodinky se dávají za zásluhy a proč si nepřiznat, že právě otcovství bývá často největší výzva, s jakou se muži v životě setkávají. Je dobré, dát jim najevo, že to víte.

Přemýšleli jsme, jak se můžete inspirovat ve výběru. Vedle vkusu, může možná posloužit i trocha historie, popřípadě literatury. 


Hodinky pro krále

Sůl nad zlato, nebo král Lear, potěšit krále nemusí být zrovna jednoduché. Zlatavý lesk a limitovaná edice tohoto neobvyklého kousku od Moscow Classic jistě neurazí:

1947-1

Co do odolnosti i velikosti jsou pak v pravdě královské hodinky značky Vostock Europe.

anchar-6s21-510o586-leather-strap-art-2 


Hodinky pro Daidala

Otcové pro své děti často udělají nemožné. Třeba i sestrojí křídla, aby mohli společně utéci ze zajetí. Jaké hodinky by asi nosil slavný Daidalos, otec Ikarův?

Co třeba titanové navigátorské Aristo, poháněné švýcarským automatem.

5361-8

Popřípadě elegantní a velmi technicky vyspělé Tiselly, ukazující krom jiného i měsíční fázi. Letět v noci by možná bývalo vyřešilo Ikarův problém…

1174-1

Ale pokud bychom chtěli zajít ještě dál a ponořit se hlouběji do duše otce „Daidala“ proč mu rovnou nekoupit hodinářské nářadí, aby konečně mohl (třeba hned ty nově darované) hodinky rozebrat. 

7832-13

 

Hodinky pro Jacka

Hodinky potěší i za předpokladu, že vztah s otcem je trochu komplikovanější a nezřídka může dojít k nečekaným událostem. Naši tátové mohou oplývat nejrůznějšími šílenými nápady. Třeba jako Jack Torrance ze známého filmu The Shining (Osvícení). Spisovatel, který ale občas nepohrdne těžší prací se sekerou, by jistě uvítal něco lehkého, ale odolného. A co bude čitelné, i když všechno zhasne. Ideální volbou bude značka Luminox. Lehké, ale nerozbitné karbonové pouzdro a přesnost švýcarského quartz strojku je sázka na jistotu.

2640-4

Nepřekonatelné je tritiová luminiscence, které bude svítit zcela jistě ještě i v době, kdy se z otce stane dědeček. 25 let budou jasně čitelné v absolutní tmě bez jakékoli nutnosti nasvícení. Prostě skutečný Shining!

48372330_2045333895522935_3571429378669674496_n 


Hodinky pro hlavu rodiny i pro kmotra

Přirozená autorita, šaramantní vystupování a styl. Knižní i filmovou předlohou bychom se mohli inspirovat dál, u dalších slavných otců a… kmotrů. Což takhle hodinky pro Dona Vita Corleoneho? Koneckonců právě z Kmotra pochází citát: „Mezi Italy existuje žertovné rčení, že svět je natolik krutý, že každý člověk musí mít dva otce, aby se o něj starali, a proto mají kmotry.“ Nabízejí se zlacené diplomatky. Nestárnoucí klasika Prim s mechanickým strojkem:

6755-6 (1)

Popřípadě velmi elegantní Iron Annie:

 7703-2


Hodinky pro tátu

Den otců ale může být příležitostí, obdarovat i muže, kteří, i když by třeba vzhledem k věku mohli být, našimi otci prostě nejsou. Z literatury můžeme jmenovat třeba Humberta ze světoznámého románu (i filmu) Lolita. Angličtina má pro podobné tatínky a mladé slečny pojmenování sugar-daddy, něco jako sladký tatínek. Hodinky mohou být v tomto případě dárkem nad vaše možnosti, proč tedy nezabrousit do naší nabídky nejrůznějších doplňků

Popřípadě se můžete podívat do sekce početné řady hodinkových řemínků. Je až neuvěřitelné, jak dokáže vzezření a pocit z hodinek změnit nový řemínek. Vždy je čas na experimenty. Vyzkoušejte to…

Leather-banner 


Hodiny pro otce Biblického

Musíme vzít v úvahu i možnost, že náš otec hodinky prostě nenosí. Ale ať chceme nebo ne, pohledu na nějaký ten druh časomíry se prostě neubrání. Čas nad námi visí a vidí nás, možná jako Hospodin viděl Abraháma, který se mu chystal obětovat svého syna Izáka. Hodiny bývají často středobodem domácnosti, i když si jich všimneme až v okamžiku, kdy se zastaví. Možná je na čase, vybrat pro tátu nové nástěnné hodiny. A možností je mnoho. Milovníci klasického designu ocení třeba klasický model Braun:

8138_1

Nebo velmi dobře čitelný model, laděný do nádražních hodin:

8156_1

a nebo opravdu povedený model, u něhož ovšem hrozí, že si ho koupíte i pro sebe:

13127

Držíme vám palce při výběru a na závěr máme jeden tip: U nás si můžete na zakoupené hodinky nechat vygravírovat třeba věnování.

Když si pospíšíte, stihneme to ještě v termínu :)

 

Autor článku Aleš Vašíček  

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář