Všímejte si detailů při výběru hodinek


6 detailů na které si dávat při výběru hodinek pozor

Hodinky jsou o detailech. A pro mnohé jsou právě netradiční design či jejich netradiční funkce tím, co rozhoduje před značkou či určením. Ale pojďme si teď probrat pár zásadních parametrů, které mohou rozhodnout i bez ohledu na to, hledáte-li klasické, společenské či sportovní hodinky. 


Luminiscence
 

Parametr, který možná ještě nejsme tolik zvyklí brát v úvahu je luminiscence, tedy světélkující nátěr ciferníku a ručiček, který nám umožňuje odečítat čas i v naprosté tmě. Může se to zdát jako maličkost, ale ve velké míře to celou věc posouvá někam úplně jinam. Velmi kvalitní luminiscenci mají třeba právě letecké a vojenské typy hodinek. 

 3345-2

 
Kolik je hodin, se hodí znát nejen nad ránem na posedu, ale i na nudném závěru večírku. A pokud budete chtít oslnit praktického muže či dobrodružnou ženu, proč opět nejít do extrému? Zkuste luminiscenci, které napomáhá radioaktivita. V dnešní době už v bezpečné formě samozřejmě. Tritiové kapsle na hodinových ručičkách nepřetržitě září až 25 let. Ale pozor, takto čitelný ciferní může být trochu návykový.

LUME 

 

Materiál

V současné době už není ničím výjimečným, že si fanoušci vybírají hodinky podle materiálu pouzdra. Tak je tomu zvláště u titanu, který je téměř o polovinu lehčí než ocel, ale mnohem pevnější. Jen tam mimochodem, titan je ve vztahu pevnost - hmotnost vůbec nejpevnější kovem. Navíc je velmi odolný vůči slané vodě a je antialergenní. Takže titanové pouzdro je jistě dobrá volba jak u společenských, tak i u potápěčských a leteckých hodinek. I při značné velikosti pouzdra se dostanete na velmi nízkou hmotnost.

Hodinky z titanu:

5361-2 

 

Zvláštní kategorie jsou pak ultralehká, ultrapevná a antimagnetická hodinová pouzdra z karbonu, na kterém ujíždí hlavně firma Luminox:

 2640-11


Zvláštní funkce se hodí vždycky a všude

Datumovka je mnohdy opomíjená, ale neskutečně praktická věc. Ti zmatenější z nás jistě ocení i datumovku, kombinovanou se dnem v týdnu.

3348-2_1 

Pro nadšence systematického plánování je u nás možné najít model s ukazatelem čísla kalendářního týdne, a to rovnou v kombinaci s ukazatelem stavu měsíce. To pro případ, že by dotyčný byl i náměsíčný či nedej Bože vlkodlakem.

 2520-2 

U výše uvedeného modelu odkazuje měsíční fáze na historii letectví, kdy právě úplněk byl důležitým faktorem pro první noční lety.

 

Luneta

Samostatný článek by si pak zasloužila tzv. luneta. To je ten otočný kroužek kolem ciferníku, jaký známe především z potápěčských hodinek. Tam potápěči odměřuje dobu povinné zastávky pro dekompresi při výstupu na hladinu. Ale stejná luneta se dá použít jako měřák doby vaření vajec apod. Prostě všude tam, kde chceme vědět, „jak dlouho už to je“.  

Existují ale i lunety se kompasovou růžicí pro použití při navigaci v terénu,

5181-1 

či lunety sloužící pro odečet mezinárodního času a další.

 

UTC nebo duální čas

Hodinky, které vám ukáží nejen čas ve vaší časové zóně, ale i zvolený čas jiný. To má mnoho využití. Samozřejmě tehdy, pokud vy, nebo někdo jiný cestuje a vy chcete znát čas v druhém místě. Ale stejně tak se dá duální čas použít pro odečet takzvaného UTC (Coordinated Universal Time) nebo GMT (Greenwitch Mean Time) času. Tato hodnota se uplatní především v letectví či na lodi. Opět provedení může být ryze outdoorové, sportovní.

6107 

Či zcela společenské, byť s odkazem na historii letectví:

3387-1 



To ale není všechno

Ano, je toho mnoho a výběr není jednoduchý. Pomoct s výběrem ale můžou i naše dárkové sady, které jenom dokládají zmiňovaný fakt, že hodinky jsou i u mužů výrazným módním prvkem a skýtají prostor pro nejrůznější změny a úpravy vzhledu:

2988-14 



A je tu ještě jedna možnost, které tomu všemu nasadí tu pravou korunu. Nabízíme i možnost gravírování. Nechte do hodinek vyrýt něco důležitého, ten pravý vzkaz, to, co každé hodinky udělá ty pravými originály.

2811-6  

Nezapomeňte, že nás hodinky baví a jsme tu pro vás. Pokud si nebudete s něčím vědět rady, klidně se nám ozvěte a my vám rádi s výběrem poradíme. Nebojte, společnými silami ty Vánoce přežijeme i letos!

 

  

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář