Hodinky a formální styl Black Tie


V minulém článku jsme si představili nejformálnější dress code white tie, který je neodmyslitelně spjatý s frakem. Dnes zamíříme o stupínek níže do oblasti, která je pro většinu smrtelníků přístupnější, tedy k dress codu black tie. Tak jako minule si nejdříve styl představíme a následně k němu vybereme hodinky.

Black tie je typ dress codu spojený se smokingem, který nelze jen tak svobodně zaměnit za běžný černý oblek. Dnešní doba sice nahrává občasným výstřelkům, ale vězte že kupříkladu v konzervativní Británii byste mohli být při použití klasického obleku při večerní opeře i nevpuštěni do divadla! Black tie a jeho volnomyšlenkářská varianta Creative black tie najdete u pozvánek na akce, které se konají po 18 hodině večerní. Jedná se kupříkladu o slavnostní večeře, plesy, operu, divadelní premiéry apod. Tak jako u fraku tak ani smoking se nehodí na svatby, jelikož pro ty je určena jeho denní verze zvaná žaket, které se budeme taktéž věnovat.

black-tie


Smoking má sako s klasickým šálovým límcem jež je potažen saténem. Smokingové kalhoty mají jeden lesklý lampas. Vše v černé barvě. Pouze u Creative black tie je možno zvolit tmavě modrou. Ke smokingu se v konzervativních kruzích nenosí klasický opasek ale smokingový pás, který je taktéž jako zbytek outfitu černý. Černé jsou i boty-lakýrky ideálně s uzavřeným šněrováním, černé dlouhé ponožky snad netřeba připomínat.

A když už jsem u té černé tak černý je i motýlek. Ten by měl být vázací, hedvábný, u stylu Creative black tie můžete zvolit s decentní barvou na jeho lícové straně. Košile je bílá, nejformálnější je ta se zakrytými knoflíky, pokud už je máme viditelné měly by být něčím ozdobné a samozřejmě totožné použijeme i jako manžetové na rukávu. Límeček může být klasický nebo stojatý, ten je považován za formálnější, leč konzervativci si ho vezmou výhradně k fraku. Kapesníček do kapsičky u saka volíme bílý, v barvě košile.

Větší možnost vlastní kreativity můžete zvolit, objeví-li se v pozvánce Creative black tie. Přesto ale stále buďte opatrní, raději volte pouze odlišné cool módní střihy smokingu a vyhrajte si více s doplňky. Než se dostanu k hodinkám samotným shrnu některé zásady, které jsou pro jejich výběr vzhledem k dress codu black tie nutnost. Je nutno brát ohled na manžetové knoflíčky, jejichž barva by jako kovový doplněk měla odpovídat barvě pouzdra hodinek. Pokud místo smokingového pásu zvolíte klasický opasek platí totéž i s jeho přezkou. Hodinky musí být společenské, sportovní modely nepřichází v úvahu.

vostok hodinky

Ke smokingu jsme vybrali decentní starožitné hodinky WOSTOK. Jedná se o překrásné hodinky se zlaceným pouzdrem. Zlaceny jsou též ručičky a indexy. Ciferník hodinek je původní, mimořádně zachovalý. Pánové, kteří chtějí vystoupit z davu jistě ocení to, že není klasický kulatý. Aby byl celek harmonický a hodinky se staly vaší ozdobou ve společnosti, je potřeba vybrat i spávný řemínek. Kožený bychom vyměnili za zlacený ocelový mesh řemínek. I přes své relativní stáří, budou hodinky působit luxusně, díky svému nadčasovýmu designu.

  4569-4

 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář