Historie vojenských hodinek: Díl I.

Historie vojenských hodinek: Díl I.

Historie hodinek v armádě a boji se začala psát dlouho po historii hodinek samých. Dříve trvaly boje hodiny, dny, týdny i měsíce a čas utíkal úplně jinak. S modernizací se začalo vše zrychlovat, samozřejmě i boj. O smrti a životě začal rozhodovat mimo jiné i čas – minuty, vteřiny, proto bylo naprosto zásadní čas měřit, a to velice přesně.

První hodinky, které si našly vojenské využití, se datují již v 17. a 18. století, kdy největší námořní síla světa – Britské královské námořnictvo, začalo používat velice přesné chronometry. Ty musely být schopné ukazovat čas za nejrůznějších vlivů a počasí, které může námořníka potkat. Navigace pomocí těchto hodin nesmírně usnadnila život nejednomu mořeplavci.

Na použití hodinek v armádě na souši si musíme ještě pár let počkat. Konkrétně do roku 1863, kdy plně zuřila americká občanská válka. Tehdejší výtečný unijní generál a později 18. prezident Spojených států koordinoval své síly pomocí hodinek.

Sériový, nebo hromadný, nákup provedlo až dělostřelectvo, a to jaké jiné, než britské. V roce 1885, za vlády slavné královny Viktorie, byly však nemyslitelně drahé, a proto byly spíše výsadou důstojníků artilerie.

Jedná se stále samosebou o kapesní hodinky, hodinky náramkové, z konce 19. století, nosily pouze dámy a nebylo vůbec myslitelné, aby je navlékl na ruku muž. Na první použití náramkových hodinek u mužů v armádě je několik teorií.
První skupina tvrdí, že je poprvé navlékli Němci, konkrétně opět námořnictvo, jiní tvrdí, že opět drží primát Britové a použili je v Búrské válce. Další říkají, že to určitě byli Japonci v první čínsko-japonské válce…

S určitostí ale víme, že rozpuk náramkových hodinek zapříčinila první světová válka. Díky nutnosti koordinace útoků na moři, na souši a nově i ve vzduchu, se hodinky staly nezbytností každého vojáka.

WATCH_ARMY

Autor Článku Filip Šinákl

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář