Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Jak nosit kapesní hodinky

Jsou to velmi často sběratelské kousky, skvělá hodinářská práce, jejíž hodnota roste, a ač se to možná tolik nezdá, jsou stále aktuální módní doplněk. Kapesní hodinky se stejně jako kníry, dýmky či staré motocykly nesou na vlně retro stylu, jež nás už nějaký ten rok zaplavuje silou tsunami. Proto tento text rovnou nechává nepovšimnutou otázku „zda vůbec nosit“, ale jede rovnou k otázce „jak nosit“ kapesní hodinky.

ThinkstockPhotos-928629838-700x467

Každý ví, že kapesní se tyto hodinky jmenují podle kapsy ve vestě, kde mají své tradiční místo už... no vlastně už od krále Karla II. Stuarta, který v druhé polovině 17. století vestu zpopularizoval. A zůstaly tam až do druhé světové války, kdy se měření času přesunulo na zápěstí.

Nicméně i hodinky v kapse u vesty se nosí podle určitých pravidel. Netřeba se asi pouštět do nerůznějších stylů řetízků, dvojitých řetízků a jejich uchycení ke knoflíkové dírce vesty. Označení jako Single Albert, Double Albert či Single Albert with Drob atd. prostě přeskočíme. Důležité je, že hodinky se obvykle nosí na té straně, aby dominantní ruka zůstala při odečítání času volná. Tedy, je-li člověk pravák, má hodinky v levé kapse u vesty a naopak.

Albert watch

Pokud vestu nenosíte, obdobně může posloužit horní venkovní kapsa u saka a řetízek pak lze zaháknout do knoflíkové dírky v klopě (místo karafiátu).

Pro dámy, které na sobě třeba zrovna nemají sako ani žádnou kapsu, nebude faux pas, když si kapesní hodinky prostě pověsí na krk jako náhrdelník. Ostatně to byl způsob, jakým se nosily první přenosné hodinky vůbec. Jako šperk.

unnamed (1)

Pokud namítnete, že stejně nosíte jen džíny, pak to opět není argument pro odmítnutí kapesních hodinek. Když Levi Strauss přišel s prvním modelem levisek, někdy kolem roku 1890, myslel i na hodinky. Právě na ně je totiž určená ta malá kapsička nad kapsou hlavní, která na džínech zůstala dodnes.

unnamed (2)

K opětovnému nošení kapesních hodinek nikdy nebyla vhodnější doba. Je to návrat, který nebude působit divně, naopak vyzdvihne váš smysl pro hodinařinu, pro jedinečnost hodinářských výtvorů a tradici. Umožní vám z každého podívání se na hodinky učinit rituál, jaký potřebuje svůj čas. A udělat si čas na své hodinky, o to tu jde především.

 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář