Nejsložitější mechanické hodinky na světě

V minulém článku jsme se dozvěděli interesantní informace o nejdražších hodinkách na světě, dnes se podíváme na ty nejsložitější, které mají více než 1000 komponentů mechanického strojku. Nemusíme ani zdůrazňovat, že velice často se ty nejsložitější hodinky často překrývají i s kategorií nejdražší, jelikož je hodinářské společnosti produkují pravidelně při nějakém velkém výročí společnosti a nový „jubilejní“ model se vyrobí jen v několika kusech. 

Nejdříve si ale představíme jaké funkce je vůbec možno kromě měření času ve složitých hodinkách nalézt. Jedná se kupříkladu o minutovou repetici, indikátor odbíjení módů, repetici data, zvonkohru, věčný kalendář, tourbillon, planetárium, indikátor rezervy chodu, ukazatel dne a noci, ukazatel dne v týdnu, měsíce a data, přestupný rok, čtyřčíselný ukazatel roku, měsíční fáze, alarm a nesčetné další. Pro všechny tyto funkce se musí v mechanického strojku hodinek vyrobit jedinečný mechanizmus. 

Jako první představím hodinky IWC Ii Destriero Scafusia, kterými společnost IWC oslavila 125 výročí založení. Mechanický strojek hodinek má 750 částí a 21 funkcí, přičemž mezi nejzajímavější patří rozhodně ukazatel desetiletí a staletí nebo ukazatel měsíčních fází, u kterého se společnost dušuje, že se jedná o nejpřesnější ukazatel měsíčních fází v náramkových hodinkách. Kromě klasické verze z růžového zlata se vyráběla i platinová verze těchto krásných skvostů.

IWC-pink-gold-Grand-Complication-Large

Jako druhé představím hodinky Patek Philippe Grandmaster Chime ref.5175, které si společnost nadělila v roce 2014 ke svému 175 výročí založení. Hodinky s pouzdrem z 18karátového zlata mají 1366 komponentů mechanického strojku a jedná se o nejsložitější hodinky společnosti Patek Philippe, které dosáhly hodnoty 57 milionů korun. 

TheGrandmasterChime

Ještě o 117 komponentů více, celkově tedy 1483, mají hodinky Frank Muler Aeternitas Mega, které byly představeny v hotelu Hotel de Paris 7.listopadu 2009 s cenou 2,7 milionu amerických dolarů. 

A nakonec ty nejsložitější. Jedná se o kapesní hodinky Vacheron Constantin 57260 z roku 2015. Už v názvu hodinek můžete rozluštit počet funkcí, ano správně, hodinky mají úctyhodných 57 nejrůznějších funkcí a celkem 2826 komponentů. Mezi zajímavé funkce patří kupříkladu ta, že hodinky v době od 21 do 6 hodin ráno nevydávají žádné zvuky, aby tím nerušily ve spánku svého majitele. Odhadovaná cena hodinek je 10 milionů dolarů.

wp-vacheron-constantin_reference-57260

Vacheron-Constantin-Reference-57260-8wp-vacheron-constantin_reference-57260-toubillon

Autor článku Jan Vachtl

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář