Nechte si seřídit hodinky a budete vždy dochvilní

Když se řekne náramkové hodinky, či hodinky obecně, asi každý z nás si jako první představí jejich původní a tradiční funkci, kterou není nic menšího než správné a přesné měření času. Každé hodinky by měly určovat čas s co největší přesností, aby svého majitele nedostaly do rozpaků v případě mylného určení času. Každá událost totiž předpokládá různou přesnost pro příchozího. Jestliže vaše hodinky postrádají dlouhodobou odbornou péči se seřízením, může se vám přihodit mnoho nepříjemných situací, kterým se přitom dá za pomoci naší služby seřízení mechanických hodinek tak snadno předejít.

Jak je to s přesností hodinek? 

Pospícháte po práci na vlak? Máte se dostavit na důležité obchodní jednání? Tak vězte, že přesnost mechanických hodinek není záležitost, o kterou se nebudete muset celý život starat. Chod hodinek ovlivňuje mnoho proměnných, o kterých byste si na první pohled ani neřekly že mohou ovlivnit jejich přesnost. Nejdříve ale stručně k odchylkám. Pro přesnost hodinek je důležitý počet kmitů na oscilátoru-setrvačce. Rozpětí je skutečně velké, od 15 000 kyvů až po neuvěřitelných 36 000 kyvů za hodinu. Obecně platí, že mechanické hodinky s počtem 28 000 kyvů za hodinu jsou již považovány za přesné a hodinky s 36 000 kyvy za hodinu se již co se týče přesnosti mohou rovnat hodinkám quartzovým. Pro porovnání, mechanické hodinky s 28 800 kyvy za hodinu budou i při přesném seřízení vykazovat odchylku cca 3 sekundy za den. Hodinky s 21 600 kyvy za hodinu už budou mít odchylku přibližně 10 sekund za den.

Nechte si seřídit hodinky

Mechanické hodinky jsou citlivé na velké teplotní rozdíly, fyzické nárazy či nadměrné zatěžování prudkými pohyby rukou, gravitaci, tlak spojený s rozdíly nadmořské výšky, ale třeba také magnetismus. Všechny tyto faktory ovlivňují odchylku vašich mechanických hodinek. Jestliže jste se tedy za letního rána na území České republiky rozhodli, že uskutečníte dobrodružnou horskou túru v Alpách, můžete si být téměř jistí že změna teploty, nadmořské výšky a zvýšený magnetismus přesnost vašich hodinek ovlivní. Běžně se doporučuje nechat si hodinky seřídit jednou za pět let, ale tento údaj je jen doporučující. Podle shora popsaného příkladu sami jistě správně usoudíte, zda-li jsou vaše hodinky vystaveny více či méně faktorům, jež jejich přesnost ovlivňují.

Timegrapher 1000

Naše společnost vám nabízí službu seřízení mechanických hodinek na profesionálním přístroji Timegrapher 1000. Za 250 Kč tak budete mít jistotu že vaše hodinky nebudou jen vítaným a krásným módním doplňkem na vaší paži, ale také přesným a spolehlivým pomocníkem, na kterého se budete moci spolehnout. A nezapomeňte své hodinky pravidelně a správně natahovat.

 timegrapher 1000

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář