Ruské hodinky: Tradice okořeněná moderní dobou, která vyčnívá

Výrobci skvělých hodinek, to nejsou jenom Švýcaři a Japonci. Nahlédněte do světa ruských značek, které navazují na bohatou ruskou hodinářskou tradici a svým moderním pojetím vám mají co nabídnout. Dozvíte se trochu z historie a taky o 3 zajímavých výrobcích. Mohli byste si myslet, že pokud toužíte po kvalitních hodinkách, jsou tu jenom švýcarské. Jestli prahnete po nízké ceně, sáhnete po asijských. Máte-li rádi design našich sousedů, koupíte si německé.

Jenže hodinářskou velmocí je taky matička Rus, která o sobě poslední dobou dává pěkně nahlas vědět. Není divu, když jde o tak obrovský trh. Co si z něho odnesete vy? Proč ruským hodinářským výrobcům věřit? Nahlédněme rychle do historie. Přesvědčí vás, že Rusko je tradiční hodinářská země.


Pár perliček z ruské hodinářské historie

Rusové odjakživa milují vodku. Není to ale jediná vlastnost, kterou se pyšní. Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí z hodinářské historie, které stojí za povšimnutí:

  • První doložené hodiny sestrojil v roce 1404 mnich Lazar. Jeho věžní hodiny vyzdobily Kreml a státní pokladnu to pěkně prohlo.
  • V roce 1621 ruský hodinář Golovej sestrojil 25 tunové monstrum, které nahradilo původní kremelské hodiny.
  • Hodiny byly dřív v Rusku raritou. V roce 1700 jich carská rodina vlastnila jenom 23 kusů.
  • V první polovině 18. století se do toho vložil Michail Lomonosov a vyrobil šnek chronometru zvaný “fusee”, jímž eliminoval vliv teplotních rozdílů na přesnost hodin.
  • Vynálezce a technik Ivan Kulibin v letech 1764 až 1767 vytvořil velikonočně-vajíčkové hodiny s církevními motivy z celkem 427 dílů.
  • V 18. staletí vznikly v Rusku 2 hodinářské továrny. Díla většinou sloužila jako dary.
  • V roce 1875 vznikla další továrna na hodiny ve městě Šarapovo. Následoval boom a hodiny se stávají masovou záležitostí.
  • V roce 1900 se zrodila první hodinářská vzdělávací instituce pod vedením profesora Zavadského.
  • Výrazná popularizace hodinek patří do éry Sovětského svazu: Sovětská policie Čeka potřebovala přehled a efektivní koordinaci. Proto začala hromadně kupovat hodinky.
  • 11. prosince 1927: Strana vydala dekret O organizaci výroby hodinek v SSSR. A když jde o dekret, jde o hodně.

Během 2. světové války se výroba hodinek utlumila, ale po jejím skončení se hodináři dali zase do práce. Dneska tak ruské hodinky s přehledem konkurují nejkvalitnější produkci.


4 ruské hodinářské značky, které mají co nabídnout

Hodinky Sturmanskie – odolnost a nostalgický design

Nejlepší reklamou téhle značky je, že hodinky strávily 2 hodiny ve vesmíru na ruce Jurije Gagarina v roce 1961. Kdo by nechtěl kosmonautské hodinky, které odolají tvrdým kosmickým podmínkám? Sturmanskie patří ruské společnosti Volmax, která si zakládá právě na původním odkazu hodinek, tedy na nostalgickém designu, perfektní funkčnosti a trvanlivosti.

Většinu kousků máme na e-shopu v limitované nebo sběratelské edici.

Prohlédněte si sérii hodinek, které budete nosit s hrdostí

 


Hodinky Vostok – vojenský drill

Hodinky Vostok mají společný jmenovatel – extrémní odolnost, která byla nutná pro náročné vojenské prostředí. V roce 1965 si totiž značku vybralo Ministerestvo obrany SSSR jako výhradního dodavatele vojenských náramkových hodinek. V roce 1967 se zrodila legendární série Amphibia, která znamená “Obojživelník”. Byla navržena jako speciální řada pro námořnictvo s vyšší odolností.

Chcete hodinky, které vás nikdy nenechají ve štychu? Noste Vostok.

 


Hodinky Moscow Classic – funkčnost a design

Značka Moscow Classic je na trhu sice teprve od roku 2002, ale navazuje na společnost “Classic Russian Watch”, která vznikla v roce 1966. Specializuje se na limitované edice čítající 500 až 999 kusů.

Znalci u Moscow Classic oceňují především jejich funkčnost a design, která je dána právě omezeným množstvím výrobků. V hodinkách najdete ruské strojky Molnija, Poljot, nebo švýcarské strojky ETA.

Omrkněte krásnou hodinářskou práci hodinek Moscow Classic.

 

Hodinky Molnija - legenda sovětské hodinařiny

Výrobce, jehož název lze do češtiny přeložit jako Blesk, již od roku 1947 sdružuje ty nejlepší ruské hodináře. Posláním společnosti byla již od jejího založení výroba vysoce přesných hodinářských zařízení a strojků a tohoto se drží v nezmenšené míře doteď. Z tohoto důvodu jsou hodinky Molnija nekompromisním symbolem spolehlivosti, přesnosti a bezvadné pověsti.

Chronografy Molnija jsou vyráběny zejména pro letectví a jako takové snesou extrémní teploty a zatížení a spolehlivě fungují desítky let ke slávě ruského leteckého průmyslu.

Seznamte se s oblíbenými modely této značky:

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář