Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Švýcarský klenot - hodinkový strojek ETA 2824-2

Hodinkový strojek ETA 2824-

Není až tak úplně běžné, abychom se v rámci našeho blogu soustředili na konkrétní strojek namísto hodinek jako takových. Pravidelně přemýšlíme, co zajímavého bychom s vámi rádi sdíleli. A tentokrát nám došlo, že i svět za oponou skýtá fascinující záležitosti, které by vám neměly uniknout. Jednou z nich je i jeden z nejznámějších strojků světa – švýcarský kalibr ETA 2824-2.

feature8

Pokud byste měli za svůj život spatřit pouze jeden obraz, byla by to Mona Lisa. Pokud byste se měli projet pouze v jednom autě, asi by to byl Rolls-Royce nebo Ferrari. Pokud byste měli poznat pouze jeden strojek, je to jednoznačně právě ETA 2824-2. Jeho vznik se datuje rokem 1982 a v dnešní době se jedná o jeden z nejvíce používaných mechanických strojků. Vyrábí ho ETA (součást koncernu SWATCH Group). V současné době je součástí řady „Mecaline“, ale jeho rodokmen se dá vypátrat až ke kalibru „Eterna 1429/1439 U“.

normal_DSC_4530_1


Co se týče technických parametrů, jeho výška sahá do 4,6 mm a průměr čítá 25,6 mm. Setrvačka má frekvenci 28 000 polo
kmitů za hodinu a jeho ložiska jsou osazena 25 kameny (syntetickými rubíny). Rezerva je zhruba 38 až 40 hodin při plném natažení pružiny. Kalibr má automatický nátah, tedy rotor uložený v kuličkovém ložisku svým pohybem natahuje pérovník. Disponuje funkcí hackingu, a tak můžete nastavit čas na sekundu přesně.

Kalibr je regulovaný systémem Etachron a Incabloc ho ochrání proti nárazům. Tento strojek najdete v hodinkách střední i vyšší třídy a ukáže vám hodiny, vteřiny, minuty i datum. Je dostupný ve 4 variantách: Standard, Elaborated, Top a Chronometer. Ty se pak liší především v úpravě pokovením (nikl nebo dražší a trvanlivější rhodium), kvalitou součástek, designovými detaily, přesností a odchylkou.

Patenty tohoto strojku již expirovaly, a tak můžete narazit na jeho klony, jako je např.: Sellita SW200 a SeaGull ST2130. 

Pokud toužíte po desetiletími prověřené odolnosti a spolehlivosti, určitě by tento strojek neměl chybět ve vaší sbírce.



Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář