Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Hodinky pro námořníka

Je jedno, jestli visíte v harnesech na okraji plachetnice, kterou vítr na plné plachty vytahuje z vody až po kořen kýlu, nebo si s fajfkou v zubech bubláte dieselovým jednobuchem po hladině jako zrcadlo. Jasné je jedno: v obou případech jste námořníkem. A jestli při jedné či druhé činnosti budete mít stále na ruce hodinky, podařilo se vám koupit ty pravé. Hodinky pro námořníka, to je nádherná disciplína výběru nejen krásného doplňku, ale velmi často i zařízení, na kterém může záviset váš osud.

Námořnické, nebo chcete-li jachtařské hodinky často splňují podobné očekávání, jako hodinky potápěčské. Musejí být velmi odolné, protože když jachtař dostane třeba uvolněným ráhnem do hlavy, upadne na palubu a jeho hodinky s ním. Vodotěsnost je zase podmínkou pro přežití nehostinného, často prosoleného prostředí. Otočná luneta, kterou potápěči měří svoje dekompresní pauzy či dobu ponoru se v jachtařském světě často hodí pro odpočet pěti minut před startem závodu.

Jak ale vybrat ty správné námořnické hodinky?

Na moři je zcela zásadní navigace, a právě přesný čas je podmínkou pro správnou práci se sextantem a určování zeměpisných souřadnic. Ukazatel dvojího času, vodotěsnost do 200 metrů, vysoce odolné safírové sklíčko a přesnost švýcarského quartz stojku dostává do hry třeba tyto Geckoty.

GECKOTA_GMT

 

Ovšem pokud by někdo chtěl jít cestou opravdu neomylné designové klasiky, rozhodně neudělá chybu s těmito divery od dnes již zavedené značky Tisell, montující do svých pouzder velmi spolehlivé japonské automaty Miyota. Průměr pouzdra 40 mm je velmi pohodlný a zvládne jej i užší zápěstí.

1861 1861-2

 

Velmi zajímavě řešené jsou i tyto Reef Mastery od firmy Phoibos. Vynikají velmi slušnou vodotěsností do 300m, mají automatický nátah japonské legendy Seiko a opět safírové sklíčko.

1771-81771-20

 

Pokud spatřujete krásu v ruské hodinařině, určitě stojí za povšimnutí tyto Vostoky s automatickým nátahem za nepřekonatelnou cenu. Luminiscence, otočná luneta a vodotěsnost do 200 metrů je zde v kombinaci s automatem opravdu hodně muziky za relativně málo.

4458

 

Jestli jsou ale nějaké hodinky skutečně vymýšleny s tím, že jejich budoucí majitelé mají poněkud posunutý práh odvahy, jsou to jistě stroje Luminox. Karbonové pouzdro vyniká svojí odolností a v kombinaci s neskutečně nízkou váhou (tyto Navy Seal Chronografy váží pouhých 78g, což je zhruba poloviční váhy běžných ocelových hodinek) z nich dělá opravdového favorita. K tom přidejme velmi přesný švýcarský quartz, nabízející i stopky. A esem v rukávu je luminiscence na bázi mírně radioaktivního tritia, svítící na ciferníku a ručičkách nepřetržitě alespoň 25 let. 

2640-10  2640-11

 

Skutečným bodem zájmu pro nadšené jachtaře je ovšem značka Spinnaker. Skvělá vodotěsnost do 300m, opět Seiko automatický nátah, ocel v kombinaci se safírovým sklem a ciferník, ve kterém se okamžitě zorientujete. Navíc design, který poslouží jak na širém moři, tak v jachtařském klubu. Pokud vás zajímají hodinky na vodu, nenechte si ujít Spinnakery.

23474   23474-1

 

Žijeme v době, kdy jsou dostupné nejrůznější inteligentní hodinky. Minipočítače na zápěstí, předpovídající počasí, měřící hloubku, barometrický tlak, varující před bouřkou nebo vypočítávající příliv. Ano, i touto cestou je možné jít. Ale svět lodí, a v tom se protíná s tím naším, mnohdy patří lidem, kteří od svých hodinek, kromě samozřejmé houževnatosti v extrémním prostředí, vlastně čekají jen jediné – přesný čas. Nejlépe to ilustruje neskutečný příběh našeho rekordmana a velikého mořeplavce a spisovatele Richarda Konkolského. Ten ve svém rodném Bohumíně porazil strom, postavil si v paneláku plachetnici a sám obeplul (opakovaně) zeměkouli. Bez navigace, bez autopilota. Jen se sextantem a hodinkami. A co asi tak mohl v komunistickém Československu sehnat za hodinky. Schválně se podívejte na jeho ruku…

a5da7eacd770044c593655c113f87463

Tak přejeme dobrou plavbu!

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář