Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Hodinky legendární značky Junkers

Schválně, co se vám vybaví, když se řekne Junkers? Střemhlavé bombardovací letadlo „štuka“, děsící civilisty sirénami při střemhlavých náletech? Plynová karma ve vaší koupelně? Možná to bude znít neuvěřitelně, ale jméno Junkers v sobě ukrývá tolik, že by to vystačilo na hollywoodský velkofilm. A pokud následující řádky udrží vaši pozornost, snad bude více než zřejmě, že právě hodinky značky Junkers do celého toho příběhu zapadají více, než by se možná mohlo zdát.

A my jsme moc rádi, že můžeme naše portfolio hodinek rozšířit o nové modely Junkers. Pod každým se totiž ukrývá příběh. Posuďte sami…


J1 Sonderedition - speciální limitovaná edice hodinek 1915 kusů

Junkers J1 

Junkers J1 jsou klasické hodinky, poháněné japonským strojkem s automatickým nátahem Miyota ve vcelku subtilním 40mm pouzdře z ušlechtilé oceli 316L. Samozřejmostí je nepoškrabatelné safírové sklíčko a kvalitní luminiscence.

Jde o limitovanou edici, která svým názvem připomíná letoun Junkers J1, kterým se ambiciózní technik Hugo Junkers začal v roce 1915 navždy zapisovat do dějin letectví. Byl už ve středním věku a měl za sebou řadu strojírenských patentů. Stál například u vývoje průtokové ohřívače vody a letectví strojů těžších než vzduch, bylo ve svém zrodu. Model J1 byl první letuschopný jednoplošník celokovové konstrukce. Něco tehdy nevídaného. A to byl jen začátek. Nápady pana Junkerse dodnes fungují v moderních dopravních letadlech. Ale o tom později.

Junker_hodinky_

*

Junkers Flieger

Junkers Flieger

Velmi elegantní Junkers Flieger v provedení černé PVD úpravě, s japonským quartzovým strojkem patří se šířkou pouzdra pouhých 9 mm k velmi tenkým modelům ve své kategorii. Naproti tomu v letectví přišel Hugo Junkers pouhou dekádu po vynálezu letadla s designem „tlustého“ profilu křídla, které významně zvyšovalo vztlak. To a další patenty, jako zapojení křidélek společně se vztlakovými klapkami při startu a přistání dodnes fungují u moderních dopravních letadel typu Boeing747. Poprvé se tento systém objevil u legendárního stroje Junkers Ju 52.

Junker_hodinky_-13Junker_hodinky_-19

*

Junkers JU52

Junkers JU52

Stejně jako Ju52 patřilo mezi nejslavnější letouny Junkers, i hodinky JU52 nabízení skutečnou špičku. Švýcarský automatický nátah Valjoux a dokonalé stopky.

Junker_hodinky_-25Junker_hodinky_-26

*

Junkers Cockpit

Junkers Cockpit

Elegantní quartzové chronografy z edice Junkers Cockpit pak mohou evokovat nepřebernou škálu dalších konstrukčních a sportovních milníků letectví. Třeba první celokovový dopravní letoun Ju13, které za letu nad Buenos Aires chválil i nadšený Albert Einstein. Toto letadlo bylo opět novátorské. Pro šetření paliva a lepší trimování přímého letu využívalo přečerpávání paliva do zvláštní nádrže v zádi. Výsledkem je posunutí celkového těžiště více dozadu. Tento systém byl později použitý v 70. letech 20. století u nadzvukového dopravního letadla Concorde.

Junker_hodinky_-118Junker_hodinky_-119

*

Junkers Dessau

Junkers Dessau 1

Hugo Junkers se ve své letecké továrně v Dessau nezastavil před ničím. Vyvinul přetlakovou kabinu, které umožnila stratosférické lety ve výšce až 14 tisíc metrů nad mořem a de facto připravila půdu pro současné dopravní a vojenské letectví. Něco z této nezdolné schopnosti hledat a zdolávat nové cíle se snad promítává i do modelové řady Dessau. Vyzařuje z ní přesná elegance a kvalita.

Safírové sklíčko zde ukrývá chronografy Miyota, to vše zasazené do pouzdra z ušlechtilé oceli L316, jež svojí pevností předčí i titan.

Junker_hodinky_-79Junker_hodinky_-70

*

Junkers 100 Years Bauhaus

Junkers Bauhaus 1

Zásadní je ovšem spojení značky Junkers s výtvarným hnutím Bauhaus. Zcela zásadní spojení technologie a designu ve dvacátých letech minulého století je dodnes považováno za milník užitého umění. Sdružovalo přední umělce a intelektuály své doby. Odkazuje na střídmost, čistotu formy a důraz na funkčnost. Právě Hugo Junkers se stal velkým podporovatelem Bauhausu. Logicky se tak tento směr odráží i v široké škále hodinek Junkers, modelové řady Bauhaus:

Jedinečný minimalistický design, pozoruhodná technická řešení jako ukazatel nátahu automatického strojku Miyota, to vše ukotveno to jednoduchého ocelového pouzdra a klasicky vypouklého sklíčka.

Junker_hodinky_-43Junker_hodinky_-56

*

Konstruktér Hugo Junkers byl svým sociálním cítěním, odmítavým postojem k nacismu a podporou převážně levicově orientovaného hnutí Bauhaus trnem v oku nastupujících nacistů. Ti se postupně postarali o zestátnění jeho podniků, okradli ho o více než čtyři stovky jeho patentů a uvrhli ho do domácího vězení. Zde Hugo Junkers ve svých 76 letech zemřel. Nedožil se naštěstí druhé světové války, která vrhla jeho vynálezy do rukou nacistické agrese. Letadla Junkers bombardovala, vysazovala parašutisty, zásobovala vojska na východní frontě či vozila nacistické pohlaváry. Po válce ovšem nastoupila slavnou dráhu v dopravním letectví. Dokonce i u předúnorových ČSA. Hodinky Junkers, vyráběné v Německu, si svojí kvalitou a čistotou provedení kladou za cíl, připomenout dobu tohoto technického génia a dobu rozmachu letectví. 

Snímek obrazovky 2020-08-30 v 20.03.17

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář