Legendární styl pilotních hodinek. Čím jsou tak mimořádné?

Máte rádi stále přehled a vytříbený styl? Letecké hodinky, nebo taky “pilotky”, už dávno nejsou jenom pro profesionální nebo amatérské letce. Mají charakteristické vlastnosti, které oceníte při běžném nošení. Pojďme se na ně podívat trochu blíž a ochutnat limitku Geckota.  

Říká se, že v jednoduchosti je krása. V případě leteckých hodinek platí, že krása jde navíc ruku v ruce s úžasnou praktičností, kterou při svých cestách do oblak vyžadovali piloti německých stíhaček během 2. světové války. Čím to, že se tento styl stále těší vysoké oblibě?

Koncept B-Uhren žije dál. Protože funguje

Představte si, že několikahodinový pobyt v kokpitu stíhačky Messerschmitt je vaším denním chlebem. Ve dne. V noci. Před sebou velké a přehledné budíky. A co hodinky? Uživili byste nějaký “mikro” nepřehledný ciferník?

Těžko.

V meziválečném obdobím se tak začaly vyrábět letecké hodinky, jejichž hlavním atributem byla praktičnost. Tady se hodí zmínit vysvětlení pojmu B-Uhren: Jde o „Beobachtungsuhr“, tedy pozorovatelské pilotní hodinky německé Luftwaffe z období 2. světové války, které vyrábělo na zakázku 5 firem. Např. IWC, Laco, Stowa.

B-Uhren se vyznačovaly specifickým designem, který zahrnoval velký průměr pouzdra, matný černý číselník, velkou korunku pro možnost seřídit hodinky v rukavicích, luminiscenční nátěr na ručičkách a značkách, který zajišťoval přehled i při zatemněném letu dálkových bombardérů.

Geckota nadčasové limitky s tradičním vzhledem

Koncept B-Uhren přežil všechny války a stále inspiruje k napodobování jeho designu. Postupem času výrobci hodinky přizpůsobovaly době – například zmenšováním pouzdra či použitím moderních strojků. Přesto vzhled hodinek stále odkazuje do minulosti.

Stejně jako britská značka Geckota, kterou založil nadšenec Jon Quinn. Jeho záliba v hodinkách přerostla v touhu vyrábět perfektní letecké hodinky za rozumnou cenu. Jeho sny se změnily ve skutečnost a tak v roce 2010 přišel na trh s unikátní značkou, která se honosí jedinečnou kvalitou, odolností pouzder a safírových sklíček, spolehlivostí a vysokou světelností luminiscence. To vše a ještě mnohem víc v krásném a vysoce funkčním designu.

Mohli byste si říct, že takových značek je na trhu spousta. Jenže Geckota vyčnívá ještě jednou charakteristickou vlastností:

Všechny modely vznikají v limitovaných edicích. Obvykle od 50 do 200 kousků. Krásná představa, že například model Geckota K1 02 Swiss Eta může mít jenom 50 lidí na světě, že?


Prohlédněte si sami všechny modely GECKOTA, které máme na našem e-shopu. Jsme výhradním dovozcem pro Českou republiku, takže je jinde nekoupíte.

 

Autor článku Václav Papeš

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář