Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Nejčastější chyby při výběru hodinek

Chlap v hodinářství je často jako dítě v cukrárně. A čím větší možnost volby se nabízí, tím hůř se vybírá. Nepřeberné množství stylů často zákazníka zmate natolik, že odchází s hodinkami, o které by si původně neopřel ani ozubené kolečko. Někdy člověk prostě neví, čeho se při výběru chytit a kde začít. Horší ale je, když neví, na co si dát pozor a čemu se vyhnout. Nejspíš se shodneme na tom, že nikdo z nás nechce vyhazovat peníze oknem. Proto jsme se rozhodli shrnout ty nejzásadnější chyby, kterých je třeba se při pořizování hodinek vyvarovat.


Pro hodinky do obchoďáku

Ruku na srdce, nekupujete rohlíky. Když si hodinky vezmete na ruku, dotváří vaši osobnost a vypovídají o vás více, než by se vám na první pohled mohlo zdát. Je pravdou, že kvalitní hodinky nemusí být drahé. Na druhou stranu, i drahé hodinky můžou působit lacině. Při koupi se tedy vždy obraťte na specializovaného prodejce, kterému nejde pouze o zisk a ctí řemeslo. Náš mistr Milan by k tomu řekl své. Poctivost a přístup obchodníka hraje při výběru tu nejzásadnější roli. Dříve než začnete vybírat hodinky, vyberte si někoho, komu důvěřujete a nechce na vás jen vydělat.

stažený soubor



Hodinky nesedí vašemu životnímu stylu
 

Jedna z nejvíce podceňovaných záležitostí dneška. Nikdy nepřizpůsobujte svůj životní styl hodinkám. Abyste z hodinek měli opravdovou radost, musí do kontextu vašeho života přirozeně zapadat. Nezapomeňte, vždy se dá najít ten správný kompromis. Řekněme, že si chcete udělat radost. Pracujete venku a občas rukama, přesto si však potrpíte na exkluzivitu. Rolexky jsou zbytečně drahé a z fitness pásků už jste vyrostli. Impulzivně pořídíte Hamiltonky z první poloviny 20. století, a než vám dojde, že si je bojíte vzít na sebe, už vám leží v nočním stolku. Kdybyste však namísto toho sáhli třeba po Strumanskie, můžete s ledovým klidem letět třeba i do vesmíru. Doslova. Už tam totiž byly. A co víc, ještě u toho budete vypadat seriózně.


Jak vám budou sloužit?

Je důležité si uvědomit, že nejsou hodinky jako hodinky. Každému nákupu musí předcházet jasná vize, k čemu nám vlastně budou. Na základě vaší představy je pak dobré zjistit z čeho máte na výběr. Pokud vám opravdu jde jen o to vědět, kolik je hodin, nechcete utratit balík a očekáváte vkusnou spolehlivost, dává smysl hledat mezi značkami typu Seiko. Chcete svou hru posunout o ligu výš? Dopřejte vašemu zápěstí výjimečnost a příběh – koukejte například po Geckotě. Jste za každých okolností originální? Nechte si hodinky personalizovat na míru. Na druhou stranu, když už předem víte, že vám jde spíše o investici nebo hodinky sbíráte, potřebujete záležitost, které neklesne hodnota. Něco, čeho je málo. Nejlépe jen jeden kus. Sečteno a podtrženo – než nakoupíte, myslete prakticky.

K-01-On-Wrist-A-TYPE-Vintage



Velikost a značka

Kupujete-li hodinky online, dejte si dobrý pozor na to, jaká je jejich reálná velikost. Přesto, že mohou vypadat dokonale, jejich rozměr nemusí být ve skutečnosti optimální. Aby hodinky splnily vaše očekávání, v zásadě doporučujeme využít tabulky velikostí pouzder a řemínků. Další záležitostí, která si žádá vaši pozornost, je značka hodinek. Myslete na to, že není všechno zlato co se třpytí. Proto nedávejte na dogmata a nebojte si před nákupem rozšířit povědomí o značkách. Zjistěte, s čím jsou skuteční zákazníci spokojení a kdo naopak prodává zajíce v pytli.

main-qimg-5d073af98ba2a7a461c6c49e0dee5e81

Nenechte se ovlivňovat

Ano, teď si budeme protiřečit, ale ve výsledku je to stejně jen o vás. Existují trendy, existují konvence, ale pokud vám hodinky prostě nesedí, neztrácejte s nimi čas. Řekněme, že se chystáte na schůzku a vybíráte hodinky ke košili. Potřebujete působit sebevědomě. Projeli jste už všechno a začíná se vám přehřívat mozek. Nic vás nechytlo, přesto pořád provinile pokukujete po Luminoxech. Co teď? Prostě je kupte. Budete se tak cítit ve své kůži. A o co jiného vlastně jde? Každý jsme jedinečný a agentům FBI na autoritě také neubírají. V autenticitě je klíč.


Snímek obrazovky 2019-02-08 v 21.53.39  ? Snímek obrazovky 2019-02-08 v 21.53.24


Autor článku Fabien Rezáč

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář