Jak správně nařídit hodinky

Chodíte na čas a přesto pozdě? Nebo naopak pořád na někoho čekáte? Chyba nemusí být nutně ve vás. Možná jen potřebujete pořádně seřídit hodinky. Ať už zbrusu nové či po dědovi, pojďme si projít jak na ně. Není to žádná věda.

Začneme tím, že si najdeme spolehlivý zdroj přesného času. Není nic jednoduššího, než do vyhledávače zadat frázi „přesný čas“ a zvolit jednu z nabízených stránek. Pokud webu nevěříte, můžete využít třeba televizních zpráv, rozhlasového vysílání nebo Big Benu jako BBC.

Jsou vaše hodinky vodotěsné? Pravděpodobně se budete potýkat s korunkou, kterou je třeba vyšroubovat. Pokud tomu tak doopravdy je, závit uvolníte jejím otáčením směrem k šesté hodině. Ověřte si, zda korunka vyskočila otočením směrem k číslu dvanáct na ciferníku. Protáčí se? V pořádku. Pokud ne, otáčejte korunkou k šestce, dokud skutečně nevyskočí. Vytahovat zašroubovanou korunku je jako vytrhávat šroub ze zdi.

I přesto, že mnozí na základě intuice začínají s nastavením data, my začneme s časem. Z prostého důvodu – potřebujeme zjistit, kde máme půlnoc. Otáčíme korunku směrem ke dvanáctce, tedy od těla, a sledujeme, kdy se změní datum. Čas 00:00 je náš styčný bod. Kdybychom totiž nedopatřením začali hodinky nastavovat od 12:00, bude se nám datum měnit u oběda.

overall_dimensions

Dále si počkáme, až vteřinová ručička dorazí na číslo dvanáct, a právě v ten moment s citem povytáhneme korunku do III. polohy. Tedy nejvíc co to jde. Právě III. poloha totiž slouží pro nastavení času. Tímto krokem ji zastavíme a zajistíme tak nejvyšší možnou přesnost. Následně se koukneme, kolik je hodin. Řekněme, že je 10:05. Jelikož máme půlnoc, 10 dopoledne nastavíme tak, že minutová ručička oběhne ciferník přesně desetkrát. Otáčíme, otáčíme a nezastavíme na 10:05, nýbrž o pár minut později. Svět se kvůli nám točit nepřestane, a navíc chceme být co nejpřesnější. Řekněme, že máme připraveno 10:07 a vteřinovou ručičku na dvanáctce. Co teď? Koukneme na čas a počkáme si na 10:07:00, kdy korunku jemně stiskneme a zatlačíme jí tím do II. polohy. Pokud si to vteřinovka žene jako o život, váš čas je úspěšně nastaven. 

Tak a jdeme na datum. Koukneme do kalendáře a točíme korunkou směrem ke dvanáctce, dokud nenajdeme dnešek. Nic složitého že? To už bylo za odměnu. 

Poslední krok je zamáčknutí korunky do polohy I., tedy až k pouzdru. Šroubovali jste na začátku? Šroubujte znovu, ale opačným směrem. Nešroubovali jste? Nešroubujte.

A to je vše. Celý proces může vypadat složitě, ale chce to jen dostat do ruky. Zkuste hodinky nařídit poprvé s návodem a podruhé už vám to půjde i poslepu. Pokud byste se ale i přesto setkali s jakoukoliv komplikací, neváhejte nás kontaktovat. Může se stát, že problém není ve vás, ale v hodinkách samotných.

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář