RECENZE hodinek Sternglas Marus

Výrobce hodinek Sternglas je známý jako značka, která nabízí hodinky inspirované Bauhausem, populárním německým designérským hnutím. Během posledních několika let si vybudoval reputaci tím, že nabízí hodinky, které kombinují kvalitu a styl s dostupnou cenou.

Pokud značku znáte, jste spíše zvyklí vidět řadu elegantních a minimalistických designových hodinek. S hodinkami Sternglas Marus se ale výrobce trochu odklonil od designu, který je pro něj běžný. Dovolte mi se s vámi podělit o dojmy z jejich nošení.

Receznze hodinek Sternglas Marus

 

Pouzdro

První, co člověka u modelu Marus zaujme, je jeho velikost a hmotnost. I když na 42 mm potápěčských hodinkách není nic divného, ​​moje první myšlenka byla: „Tohle je dost velké… na Sternglas“. Při nošení Sternglas Marus na zápěstí si uvědomíte, že se jedná o podstatný kus oceli. Díky jejich moderním proporcím a hmotnosti 190 gramů hodinky neustále cítíte.

S tloušťkou 14 mm mohu říct, že se jedná o docela silné pouzdro, které se pod manžetou snadno neschová. Jedná se ale o volbu zákazníků, se kterými Sternglas vývoj hodinek pečlivě konzultoval. Nicméně nutno podotknout, že se rozhodně nejedná o hodinky vhodné pro lidi s menším zápěstím.

1140.S02-MAS11-SP01_marus_s


Ciferník a korunka

Pod dvojitým klenutým safírovým sklíčkem najdete černý ciferník, který má typické designové rysy Sternglas. Vyznačuje se tenkými indexy hodin, logem a textem na číselníku vytištěným v bílé barvě. Celková estetika funguje dobře, pokud máte raději minimalistický design, což je něco, co v kategorii potápěčských hodinek příliš často nevidíme.

Vedle minimalistického ciferníku je dalším prvkem snadno ovladatelná, ale vcelku malá šroubovací korunka. Je to rozhodně spíše designová než praktická volba. Typicky potápěčské hodinky definují velké praktické prvky, které zajistí, že během potápění získáte všechny důležité informace. Proto bych je rozhodně zařadil spíše do designově orientovaných potápěčských hodinek než do kategorie pro zaryté potápěče. Tím ale značka zůstává věrná svým kořenům a dělá z Marus jednoznačně hodinky Sternglas.


Luneta a ručičky

Hodinky jsou dodávány s keramickou otočnou lunetou s potápěčskou stupnicí vytištěnou bíle. Keramická luneta je něco, co se obvykle používá u hodinek ve vyšší cenové relaci a Sternglas si zaslouží pochvalu za to, že nabízí keramický rám odolný proti poškrábání za cenu hluboko pod 15 000 Kč.

Hodinky mají tenké ocelové ručičky ve stylu jehly, které také výrazně přispívají k typicky Sternglas designu. Indexy i ručičky jsou vybaveny bílou barvou Nemoto Luminova W&W800, která se opravdu jasně rozsvítí v tmavších světelných podmínkách.


Hodnocení

Rozumím tomu, proč Sternglas vyrobil tento model. Existuje obrovská skupina potenciálních zákazníků, kteří budou mít zájem o koupi moderních diver hodinek pro každodenní nošení v nízké cenové kategorii.

Vlastnosti hodinek z nich dělají spíše designově orientované potápěčské hodinky. Jistě, můžete se s ním potápět, hodinky vás nezklamou a nabízí všechny nezbytné specifikace. Ale nešel bych tak daleko, abych řekl, že jde o přímého konkurenta výrobců hodinek pro profesionální potápěče.

Hodinky tedy ocení zejména "rekreační" potápěči, kterým půjde o vyjádření stylu. A nepochybuji o tom, že si značka najde zákazníky, kterým se tento argument líbí.



Autor článku Ondrej Varga

 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář