Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Ruské vojenské hodinky z exotické tatarské Čistopole: Díl I.

Ruské vojenské hodinky z exotické tatarské Čistopole I. díl

V minulém článku o hodinkách značky Poljot jsme se dozvěděli, že ruský systém značek hodinek a názvů továren se od toho našeho či západoevropského velice liší. Dnes se tímto systémem prokoušeme na příkladu dvou značek hodinek z naší nabídky, a to Komandirskie a Amfibia, jež vyrábí továrna v Čistopoli.

1

Náš a obecně západoevropský model hodinářských firem a značek funguje v převážné většině na principu, že podle názvu továrny se pak následně jmenuje i značka vyráběných hodinek, která pro odlišení modelů používá kupříkladu číselné označení, rok výroby modelu či dodatečný popisek, charakterizující onen model (kupříkladu v minulém článku o vodotěsnosti zmíněné hodinky Rolex Oyster, dostaly svůj název „Ústřice“ odkazující na jejich vodotěsnost). V Rusku ale vše funguje jinak.

V Rusku se v naprosté většině hodinářská továrna jmenuje podle města, ve kterém se nachází. Kupříkladu „První moskevská hodinářská továrna“ vyrábí nám známé hodinky Poljot, „Čeljabinská hodinářská továrna“ zase produkuje hodinky značky Molnija. Alternativně nese továrna název po nějaké význačné osobnosti, kupříkladu Maslenikovova továrna, jež produkuje hodinky značky Poběda (Vítězství). Dnes se podíváme na historii Čistopolské hodinářské továrny, která produkuje hodinky značky Komandirskie (česky volně přeloženo jako Důstojnické) a Amfibia (česky Obojživelník).

Čistopolská hodinářská továrna, tak zní oficiální název hodinářské továrny z Čistopole v ruském Tatarstánu, je ale známa spíše pod názvem jednoho z modelů hodinek, jež produkuje, a to Vostok. Složitý není jen název továrny, ale i její vznik. Za druhé světové války se do Čistopole evakuovala „Druhá moskevská hodinářská továrna“ a její zaměstnanci zde na jaře 1942 obnovili výrobu. Už v červnu 1942 probíhala válečná výroba na plné obrátky jako v původním moskevském provozu. Po válce továrna ve městě zůstala a produkovala hodinky značky Poběda (Vítězství), Volga (Volha) aj.

V roce 1957 začala továrna produkovat hodinky značky Vostok, které roku 1962 získaly zlatou medaili na mezinárodní výstavě hodinek v německém Lipsku. V roce 1965 si továrnu v Čistopoli vybralo Ministerstvo obrany SSSR jako výhradního dodavatele vojenských náramkových hodinek, které nesou značku Komandirskie. O dva roky později spatřily světlo světa hodinky Amfibia, které jak už český překlad „Obojživelník“ napovídá, odkazují k jejich zvýšené vodotěsnosti. Jak už to v Rusku bývá zvykem, prestiž modelu hodinek přinese i jejich cesta do vesmíru. A tak se hodinky Vostok podívaly do vesmíru s kosmonautem Georgijem Grečkem, který si jejich kvalitu vysoce pochvaloval a sám továrnu osobně navštívil. V roce 2010 musela pro špatnou finanční situaci vyhlásit továrna bankrot, leč po restrukturalizaci svoji výrobu opět obnovila.

V pokračování článku >>>

 

Autor článku Jan Vachtl



Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář