Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Jsou vaše hodinky skutečně vodotěsné?

Trochu z historie vodotěsnosti. První vodotěsné hodinky nesou název Rolex Oyster (ústřice) a byly vyrobeny v roce 1926. Tyto hodinky měla na sobě kupříkladu anglická stenografka Mercedes Gleitzová, když v roce 1926 překonala za 15 hodin a 15 minut kanál la Manche mezi Francií a Velkou Británií. Hodinky Rolex Oyster se objevily i na zápěstí legendárního agenta MI6 Jamese Bonda Seana Conneryho v úvodním filmu této série s názvem Dr. No z roku 1962. I díky agentovi 007 si tak hodinky Rolex Oyster získaly další nadšené fanoušky.

Hodinky Rolex Oyster 

hodinky_vodotesnost

 

Využijte naší službu zkoušku vodotěsnosti

Zpět do současnosti. Určitě jste už zažili či slyšeli z doslechu o následující situaci. Váš známý si vzal do bazénu či na potápění v moři své zbrusu nové hodinky. Ty se při koupi hrdě pyšnily nápisem vodotěsné a ejhle, voda se majiteli nedostala jen do nedostatečně utěsněných potápěčských brýlí, ale i do hodinek. Není totiž vodotěsnost jako vodotěsnost. Dokonce původní anglický termín water resistant neznamená vodotěsnost ale voděodolnost, leč s tímto termínem se v našich končinách příliš často nesetkáte.

Jak to tedy s vodotěsností hodinek ve skutečnosti je? Jestliže si budete kupovat hodinky s nápisem water resistant tak vězte, že tyto hodinky nejsou ani vodotěsné, ani voděodolné a vydrží jen klasickou atmosférickou vlhkost, mírný déšť či omytí rukou. Rozhodně je tedy neberte s sebou do bazénu a už vůbec ne na adrenalinové potápění v Karibském moři.

Opravdu vodotěsné hodinky mají kromě nápisu water resistant i doplňující informaci v metrech či tlaku v atmosférách (ATM), podle kterého určíte maximální hloubku, do které je možno se s hodinkami ponořit. Při skutečném potápění ale je třeba být přesto obezřetný. Údaj o vodotěsnosti je totiž měřen v laboratorních podmínkách, v sladké a stojaté vodě. Při potápění v moři vystavíte hodinky zvýšenému tlaku pohyby rukou, agresivní slaná voda a další chemikálie též nepůsobí na hodinky (a třeba i na pásek z krokodýlí kůže) rozhodně blahodárně. Nezapomeňte ještě na to, že manipulace s korunkou či ostatními tlačítky na hodinkách také nepatří mezi ty činnosti, které hodinkám prospějí.

Naše společnost vám za 250 Kč na přístroji Leak Checker Prime provede zkoušku vodotěsnosti hodinek, a to až do tlaku 10ATM. O provedené zkoušce dostanete protokol. Vodotěsnost hodinek by se měla kontrolovat jednou ročně a vždy po každém otevření hodinek (při opravách, rytí nápisů či výměně baterie).

 

Autor článku Jan Vachtl

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář