Skeletonové hodinky – jedinečné až na kost

Představte si průhledné Ferrari. Nemůžete z něj odtrhnout oči. Zdá se vám, že je všechno jinak, než by mělo, ale líbí se vám to. Nekonvenční dokonalost, která vás fascinuje. Sofistikovaná mechanika ve vás probouzí dětskou zvědavost. Jeho krása vás nutí pochybovat, zda vyjelo z továrny nebo z aukční síně. Už netoužíte po věci. Je to pro vás zážitek. A vy s každým pohledem chcete víc.

Podobné pocity zažívají majitelé skeletonových hodinek pokaždé, když se je někdo zeptá na čas. Svou syrovou precizností jsou pýchou nejvyšší formy hodinářského řemesla. Jejich historie sahá až do 18. století, kdy André-Charles Caron, dvorní hodinář Ludvíka XV, hrdě poodkryl tajemství svého umění a zbavil své mistrovské dílo všeho zbytečného. Inspirován revolučním kalibrem svého dřívějšího učně, zakladatele odkazu moderních kapesních hodinek Lépina, pasoval funkčnost na umění a stvořil tak první skeletonové hodinky.

Co ho k tomu vedlo? Chtěl, aby se hodinky staly atraktivnějšími pro jeho zákazníky – pařížský dvůr. Historie se opakovala i po quartz krizi koncem 20. století. Během vzkříšení hodinářského průmyslu totiž skeletonizace zažila opětovný rozmach. Vždyť co si budeme povídat, každého zajímá, co se děje za ciferníkem. Pečlivá ruční práce nesla impozantní výsledky a ze skeletonových hodinek se zanedlouho stal symbol vytříbené originality a luxusu.

skeleton-dial-3

Skeletonové hodinky po technické stránce připomínají pařížské Centre Georges Pompidou. To, co je běžně skryto, se stává odvážným středem pozornosti. Nezáleží na tom, zda je průhled úplný nebo jen částečný. Při pohledu na složitost pohybu a krásu geometrických prvků se tají dech. Z kalibru je odstraněn veškerý přebytečný kov. Zůstává jen to nezbytné pro funkčnost strojku.

Ať už se jedná o ten automatický či s manuálním nátahem, mechanismus bývá často zdoben leštěním a rytinami. Skeletonizace se dokonce dočkaly i hodinky typu quartz a elektronicky poháněné systémy s ladičkou. Přestože se zprvu jednalo pouze o úpravu, transparentnost se s příchodem Richarda Milleho stala základním pilířem designového řešení. Mechanika strojků tak přestala být pouze technickou záležitostí, ale i estetickým prvkem a vyjádřením postoje.

3165-7pompidou-web.1000w

Tradice či výstřednost? Skeletonové hodinky vám dají, co po nich chcete. Bez ohledu na rozpočet, je to otázka osobnosti. Jejich dědictví nese silný příběh, který vám dodá auru jedinečnosti. Dokonalá souhra funkčnosti a stylu o vás vypovídá, že máte smysl pro detail.  Nejsou volbou pro masy, ale vzácnou investiční příležitostí. Se skeletony na ruce vám totiž nejde jen o to, kolik je hodin. Jde vám o to, aby váš čas dával smysl.

Váháte, zda jsou skeletonové hodinky pro vás ty pravé? Nevíte, jaký typ by se k vám hodil nejlépe? Nahlédněte do našeho sortimentu a zjistěte sami, který z unikátů čeká na gravírování vašeho jména právě ZDE.

Autor článku Fabien Řezáč 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář