Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

UNITAS – dříč, který změnil hodinářský svět

V historii horologie je možné najít několik zlomových okamžiků, které hodinářský svět obohatily o nádherná technologická, ale i umělecká hodinářská díla. Strojky resp. hodinky, které vzbuzovaly údiv a respekt vůči jejich tvůrcům. Strojky, které posunuly naše poznání a vnímání času, estetičnosti, kreativity, technologické krásy a výjimečností v hodinařině.

Od prvního okamžiku se jednalo o umělecká díla, které byly předurčeny úspěchu a měly před sebou perspektivní budoucnost (strojky resp. hodinky od Jaeger Lecoultre, Patek Philippe, Vacheron and Constantin...). Ale stejně zajímavý, ne-li ještě zajímavější je příběh "těch druhých" - t.j. těžních koní hodinářského odvětví, pěšáků, co byly nasazeny v prvních liniích, co neměly za sebou aristokratický rodokmen a nebyly od začátku předurčeny k údivu a záři reflektorů. Své místo v horologii si musely zasloužit. A jedním z takových největších dříčů je strojek Unitas. Strojek, který vznikl původně za úplně za jiným účelem než byl nakonec využíván. Strojek, jež vznikl ve skromných podmínkách, aby nakonec udělal revoluci ve světě náramkových mechanických hodinek.

Celé to začalo v r. 1898, kdy si 27-letý hodinář Auguste Reymond pronajímá byt v malebném Švýcarském Tremelanu a spolu s dalšími přáteli hodináři,  pouští do zakázkové výroby hodinek. Tak jako většina ostatních švýcarských hodinářů v té době, i Reymond do svých hodinek používal strojky od různých výrobců a to až do r. 1926, kdy byla založena společnost Ebauche SA specializovaná na výrobu strojků, a Reymond se stal jedním z hlavních odběratelů. Jeho společnost si postupně vybudovala dobré jméno pro své kvalitní hodinky a manufaktura se postupně rozrůstala. V r. 1910 společnost měla už 100 zaměstnanců.

Přelomovým se stal rok 1926 kdy Reymond koupil malou, v tom období ještě „bezvýznamnou“ společnost Unitas sídlící v Tramelan. Ta byla původně zaměřená na výrobu levných a dostupných komponentů do strojků. Měla ale adekvátní technologické zázemí i ambici vyvinout a vyrábět vlastní strojky. Reymond vycítil potenciál společnosti, využil jejího technologického zázemí a proměnil ji na technologickou větev své společnosti, kde probíhal jednak vývoj strojků, ale i samotná výroba. Reymond se snažil adekvátně zareagovat na poptávku trhu a vyvinout strojek pro pánské kapesní hodinky, který by vynikal svou odolností, přesností a větší rezervou chodu. A tak v r. 1950 uzřel světlo světa první strojek Unitas – kalibr 6497, o několik měsíců později byl následován svým „mladším bratrem“ kalibem 6498.

Kalibr 6497 byl se svými rozměry (průměr 36,5 mm, výška 4,5 mm) původně určen pro kapesní hodinky typu Lépine (nebo-li tzv. „open face“) s korunkou nahoře nad indexem 12. Měl 18 tis. kmitů setrvačky za hodinu a na tu dobu úžasnou rezervu chodu – až 46-50 hodin na jedno natažení. kalibr 6498 měl stejné technické parametry a určen byl pro kapesní hodinky s korunkou na pozici 3 (typy hunter, savonette). Lišil se taky uložením sekundovky, která byla na pozici indexu 9.

 Unitas – kalibr 6497 VS 6498
(převzatý a upravený obrázek podle Caliber Corner)

Oba tyto strojky si postupně získaly velkou popularitu pro svou přesnost, kvalitní a přitom nenáročné technologické řešení, spolehlivost a velkou odolnost. I právě díky těmto vlastnostem se začaly používat v náramkových hodinkách, kterých obliba byla na začátku 50. let na prudkém vzestupu. Dostaly se do řady leteckých, univerzálních, ale i do společenských hodinek od renomovaných výrobců a v 60. a 70. letech patřily mezi strojky s nejuniverzálnějším použitím. Unitas nebyl sice hodinářský skvost, byl to ale dříč, který udělal velký kus práce a svými vlastnostmi si získal přízeň, jak výrobců hodinek tak i zákazníků. Jedna z nejvýznamnějších chvil pro Unitas nadešla tehdy, když se hodinářský gigant Panerai rozhodl osadit tímto strojkem svou řadu PAM11. Byla to právě jedna z těch chvil, když i dříč může zazářit ve světle reflektorů.

Picture1_1

V průběhu let vznikla celá řada variací strojku, které byly využívány ze strany světoznámých výrobců. Jedna z nejúspěšnějších a nejrozšířenějších variant je právě kalibr 6497-1 (značení 960 u hodinek Omega), který najdete některých krásných historických hodinkách v našich speciálních projektech. Např. v hodinkách Omega Genéve z let 1974-1975. Strojek 6497-1 představuje evoluční nadstavbu strojku 6497, přičemž byl vylepšený o systém ochrany proti nárazům (tzv. Incabloc). Dlouhá rezerva chodu (až 48 hodin) poskytne svému majiteli dostatečný komfort. Kvalitní zpracování a přesnost přidává punc jedinečnosti.

Tento velký strojek na ruční natahování má stále své kouzlo a i po 60 letech stále dokazuje, že mu v hodinářském světě patří důležité místo.
 

85-7  85-1

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář