Vážení zákazníci, upozorňujeme, že objednávky přijaté po 10 hod. dne 19.4 budeme
z provozních důvodů vyřizovat a odesílat od 29.4.2024. Děkujeme za pochopení.

Láska na celý život aneb Jak vybrat ty správné hodinky?

S nadcházejícím časem Vánoc se spousta z Vás chystá potěšit své nejbližší a obdarovat je něčím speciálním. Pro ty, kteří se rozhodli pořídit hodinky, nechť je tento článek poradcem a průvodcem na cestě k úspěšné koupi.

V první řadě je tedy se potřeba rozhodnout, zda berete hodinky jako opravdu důležitou součást svého každodenního života a třeba i jako vhodnou investici, do které uložit své finanční prostředky, nebo pouze jako ukazatel času, krátkodobé spotřební zboží a jednu z mnoha věcí, které se prostě použijí a zahodí. 

Faktory výběru: 

1.     CENA

Nakousli jsme tedy už cenu, jakožto první důležitý (ne však nejzásadnější) faktor při výběru nových časostrojů. Je podstatné se rozhodnout, kolik jsme ochotni investovat do tohoto malinkého stroječku. Upozorňuji však, že více nemusí nutně znamenat lépe a že i za poměrně málo dukátů můžeme sehnat poměrně dost muziky.

2.     FUNKCE

V dnešní době hodinky už opravdu neukazují pouze čas. Řekněme si, chceme hodinky jen na pouhé sledování času? Nebo bychom využili i ukazatel data, dne v týdnu, stopky, budík, podsvícení displeje? Svítící ručičky se taky hodí. Barometr, výškoměr, duální ukazatel hodin anebo ukazatel lunární fáze jsou pak už opravdu pro fajnšmekry.

3.     VZHLED

Vzhled je pro mnohé, ne-li pro všechny, nejdůležitějším aspektem hodinek. Někdo chce splynout s davem, nevybočovat, být pod kamufláží, jako agent SSSR a jiný se chce naopak odlišit, řvát do světa, že je jiný, výrazný…a třetí chce zvolit rozumnou střední cestu.

Hodinek je tolik, kolik je chutí, tedy nespočetně, záleží opravdu na každého vkusu a pokud si nejste jisti, zeptejte se odborníka, jaké hodinky nejlépe padnou k vašemu stylu a osobnosti. Klasické kulaté, hranaté, atypické nebo s obřím ciferníkem?

4.     DRUH

Na co hodláte své hodinky využívat? Na boje o přežití v divočině? Na sport? Každá situace v životě si zasluhuje odlišný typ hodinek do divadla se nehodí digitální nesmrtelné destruktory a do fitka nebo bazénu zas nepůjdete s hodinkami v bílém zlatě s páskem z aligátoří kůže. Podstatné také je vybrat si správný řemínek – jsou 3 základní typy: kožený, kovový a gumový. Kožený je možná nejpříjemnější na nošení, nejsnáze se ale poničí a nehodí se ke všem druhům hodin, kovový je bytelný, ale někomu nemusí na ruce vyhovovat a gumový se hodí spíše pro volnočasové a sportovní druhy. Poslední volba padá na pohon hodinek – baterie, nebo natahování? A co takhle samonatahovací? 

5.     ZNAČKA

Spousta lidí při výběru oděvů, obuvi i hodinek lpí na značkách. Dnes, kdy je trh zaplaven ‘‘zaručeně značkovým, prvotřídním zbožím z dovozu‘‘, již nemusí jakákoli značka nutně znamenat kvalitu. Hodinky, stejně jako parfémy dnes již dělá kdekdo. Stačí dát továrně v Čině zakázku a z jedné fabriky tak může vyjet totožný model hodinek Guess, Armani, Casio a Adidas, lišící se pouze insigniemi.

Kdo se v problematice alespoň trochu orientuje vám poradí jít do ‘‘Švýcarů‘‘, švýcarské hodinky jsou zajisté jistou ikonou a spousta značek i za poměrně slušné peníze nabízí široký výběr kvalitních produktů, nezkušený spotřebitel tak nemůže šlápnout vedle.

Závěrem bych chtěl upozornit, že výběr hodinek je extrémně individuálním úkonem, tudíž vybírat hodinky pro druhého je nesmírně obtížné. Pokud se však přeci jen rozhodnete někoho obdarovat novými hodinkami, držte se při zdi. Vsaďte raději na osvědčené značky a konzervativnější modely, zejména pokud přesně neznáte preference obdarovaného tak neexperimentujte. Klasické stříbrné Tissoty například, nemohou nikoho urazit.

 

Za článek děkujeme Filipovi Šináklovi

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář