Hledáte opravdový unikát, který se jen tak nevidí?

Hodinky, které spojuje kouzlo starožitných a praktičnost náramkových

U takových hodinek si můžete být jistí, že se jen tak nevidí a budete jedni z mála majitelů. 

Začneme ale s trochou historie 

První kapesní hodinky byly vyrobeny již v roce 1511 kompletně ze železa, tudíž poměrně těžké. Byly válcovité, čímž usnadňovaly uložení tehdejšího strojku do pouzdra. V tehdejší době si však nikdo s tvarem a vahou nikdo nelámal hlavu, protože nosit čas všude s sebou bylo těžké sci-fi a ohromná výsada. Usnadnění života bylo sice primárním účelem avšak časem se více a více z kapesních hodinek začal stávat šperk a způsob vyjádření společenského postavení.

První sériová výroba započala v roce 1587, tedy o celých 76 let později ve Švýcarsku, kdy se začaly pomalu zmenšovat. Teprve až v 17. století se z nich stává šperk, zdobily se smaltem či malbami. navíc se roku 1690 přidává první ‘‘funkce‘‘ a tou je budík. Hodinky s budíčkem jsou větší a těžší, nosí je spíše muži. Zdobené a módní zas preferují ženy.

Roku 1722 se tyto, tehdy již rozšířené kapesní hodinky začínají přetvářet na hodinky náramkové a nošení se přesouvá na zápěstí. Původně byl náramek spíše raritní ozdoba pro extravagantní dámy, ale někteří pánové brzy přišli na chuť praktičnosti hodinek na ruce. Většina gentlemanů však nedá dopustit na ‘‘klasiku‘‘ – hodinky v kapsičce vesty na řetízku.

Další ohromný moment nastává, když John Harrison vynalézá extrémně přesný chronometrový strojek, díky využití nejlepších materiálů a pečlivému seřízení. Tím započíná cesta, která trvá ještě mnoho a mnoho let, na které se hodinky pomalu, ale jistě přesouvají z kapes na zápěstí.

Naše speciální projekty

Dnes je možné zakoupit kapesní hodinky i hodinky náramkové, ale co takhle využít předností obou druhů? Každé kapesní hodinky jsou upraveny a přizpůsobeny k uložení do náramkového pouzdra při maximálním možném zachování specifičnosti a ‘‘duše‘‘ starých hodinek, které nosil i Sherlock Holmes.

Na všechny hodinky je samozřejmostí záruka, a přestože se může jednat i o kusy téměř historické, jsou nadčasové a často naprosto unikátní.

Každý přeci alespoň jednou zatoužil mít vlastní ‘‘cibule‘‘. Jejich syntéza s náramkovým pouzdrem rozmetá pochyby o jejich zastaralosti a nepraktičnosti. 

Omega vintage 08012018, 1

 

Autor článku Filipov Šinakl

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář