Hodinky jako vánoční dárek

Ano, je to skutečně pravda. Vánoce jsou už zase za dveřmi. Pokud čtete tyto řádky, nejspíš patříte mezi ty, kteří chtějí darovat právě hodinky. Pojďme se teď tedy podívat na nejrůznější aspekty, které mohou při výběru hodinek rozhodnout.
 

Darujte k Vánocům svému partnerovi, manželovi nebo tatínkovi hodinky

Má jít o elegantní kousek hodinařiny, který bude sloužit spíše jako módní doplněk? Pro muže, u kterých hodinky vyjadřují jakýsi profesní či společenský statut, kdysi platívalo pravidlo, že cena jeho hodinek by měla odpovídat alespoň jednomu jeho měsíčnímu příjmu. V současné době se ale už i u mužů hodinky staly doplňkem, který se mění podle toho, jakou činnost člověk právě dělá. Takže společenské hodinky může upotřebit i zapřisáhlý sportovec a naopak. To nám trochu uvolňuje ruce, když si nejsme jistí vkusem obdarovávaného. 

15392976_747862872029532_6155849831219129333_o

Řekněme, že jsme už vyřešili otázku toho, zda chceme pořídit společenské nebo sportovní hodinky. Ono je tedy pro úplnost ještě nutné poznamenat, že v naší nabídce se najdou i hodinky, stojící někde na pomezí těchto dvou kategorií. 

Jako např. model Luminox 1924 Navy SEAL Land. Na první pohled působí velmi elegantním dojmem. Když se s nimi ale sblížíte, zjistíte, že za sebou mají vojenský výcvik. Vydrží tak opravdu hodně. Mají safírové sklíčko, švýcarský strojek Ronda, vodotěsnost 20 ATM a luminiscenci LLT, která vydrží 25 let. 


Luminox-1924-15
  


Zvolte správnou velikost pouzdra 

Pojďme ale dál. Velmi důležitým parametrem je, bez ohledu na styl, velikost pouzdra hodinek. Pokud nevíte, jakou velikost vybrat, mrkňete na naší tabulku velikostí. Dávejte si pozor ale i na tloušťku hodinek. Pokud chcete, aby se vešly pod sako a košili, měly by být tedy dostatečně tenké (cca do 12 mm).

tabulka_velikosti_hodinek_(1)-1_2_copy

 


Výběr strojku 
 

Je dobré zvážit jaký strojek by obdarovanému vyhovoval. Pokud běžně nosí elektrický quartz, proč nejít do romantické mechaniky? Tikání a ozubená kolečka voní věčností, kouzlem starých časů a solidností.

Nevíte-li si rady, doporučujeme si přečíst náš článek: Typy hodinových strojků

quartz_vs_mechanical 



Švýcarské, německé, ruské nebo asijské hodinky?  

Občas se nám může zdát, že když chceme koupit kvalitní hodinky, musejí být nutně ze Švýcarska. Samozřejmě, tradiční výrobci, tradiční značky, ale také tradiční ceny. Jenže doba, kdy tahle neutrální zemička byla, z různých důvodů, mj. kvůli tomu, že Kalvínská reformace přeškolila ženevské zlatníky na hodináře, je už přece jen trochu minulostí. Často najdeme švýcarské hodinky osazené asijským quarzem, nebo naopak, což je častější varianta, asijské hodinky se švýcarským strojkem. Nemusí jít ale jen o asijské výrobce. Např. britská společnost Geckota do vetšiny svých nových modelů dává švýcarský legendární stojek ETA 2824-2

Jak je vidět, v globálním může i jedna samotná značka propojovat různé výrobce z různých kontinentů. A to je jenom dobře. Nám to dává mnohem více možností, jaké hodinky si nakonec vybereme. Ale abychom nepředbíhali. K výběru tu máme ještě mnoho parametrů a také tipů. A na ty se zaměříme hned příště :) 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář