Vostok Europe - hodinky testované při extrémních podmínkách

Vostok Europe - testované hodinky při těch největších extrémních podmínkách pod vodou, na souši i ve vzduchu

Jen u málo výrobců hodinek se setkáme s takovou snahou, dostat své produkty do těch největších extrémů pod vodou, na souši i ve vzduchu. Řada postsovětských výrobců se odkazuje na dědictví sovětského dobývání vesmíru. A to ať už na poli historickém, nebo designovém. Když si dáme tu práci a ponoříme se do informací, které máme o značce VOSTOK EUROPE, zjistíme, že tihle výrobci na to jdou trochu jinak. I když se u názvů svých modelových řad odkazují na nejrůznější milníky sovětského inženýrství, zdá se, že stojí nohama na zemi a vycházejí hlavně ze současnosti, ze současného testování.

Od roku 2003, kdy se obří výrobce hodinek z Christopole v ruském Tatarstánu spojil s litevskou firmou Vilnius Koliz, bylo zřejmé, že má jít o značku, která zaujme západní trhy a bude konkurovat tradičním výrobcům. Vostok znamená v překladu „východ“ a není důvod nedomnívat se, že Vostok Europe má za cíl spojit dohromady východní odolnost Tatarů s evropskou, či chceme-li západní grácií.

A jasná strategie přinesla své ovoce velmi brzy. V roce 2004 proráží do světa model K3 Submarine, pojmenovaný po první sovětské jaderné ponorce. Automatický kalibr, kde 32 kamenů jasně ukazovalo na snahu o kvalitní provedení a přesnost, se začíná prodávat i v USA.

k31208996392

Prakticky ihned je zřejmá snaha, otestovat hodinky v extrému. 2005 je to závod Murmansk -Vladivostok. Reminiscence na toto období můžeme hledat u modelové řady Expedition Everest Underground, které stále přináší mnoho zajímavých kombinací funkčnosti. Kupříkladu stopky, odpočítávání UTC, alarm, den v týdnu a datum. Jde o skutečné maskulinní stoj o šířce pouzdra 48 mm bez korunky a tloušťce 17,5 mm.

 4599-7 4188 4179-1

V roce 2009 se poprvé objevuje tritiová luminiscence, a to na modelové řadě Ekranoplan. Ta odkazuje na monstrum na pomezí letadla a vznášedla, v tajnosti testované v kaspickém moři v dobách studené války.

ekranoplan-514-1-shop 5427

První spojení vodotěsnosti 300M a tritiové luminiscence najdeme u řady Anchar už o rok později. Tento model se pak objevuje na zápěstí motocyklového reprezentanta jménem Gintautas Igaris na rally Dakar (2012), kde ovšem vodotěsnost slouží spíše jako prachotěsnost. Sázka na extrém se zjevně ukázala jako správná. Vostok Europe se etabluje nejenom na závodech Dakar, ale i na mistrovství  ve volném potápění v Řecku. Zde se dokonce stává oficiálním partnerem Institutu řecké podvodní archeologie. Proto u Vostok Europe najdeme i heliový ventil, který jinak patří výhradně do říše specializovaných potápěčských hodinek. Samozřejmostí je u některých modelů i použití titanového pouzdra.

Untitled design_1

Model N1 Rocket sice odkazuje svým názvem na obří Sovětskou vesmírnou raketu, nicméně jeho testování probíhalo hlavně při dvoutýdenní expedici litevsko-ukrajinského týmu (rok 2012) do nejhlubší ho jeskynního systému na světě, dva kilometry pod zem, do jeskyně Krubera-Voronia v Gruzii.

Tyto N1-Rocket ale vykazují prvky velmi klasického quartz chronometru.

4200

Podobně jako tyto z „umírněnějších“ Vostok Europe, ukrývajících však špičkový Seiko Automat.

      4161-3

O rok později, v dubnu 2013 je do Stratosféry vystřelen model Lunochod. Ve výšce 16680 metrů (jen pro představu, to jsou dva Mt. Everesty na sobě) odolal teplotě -44 st. Celsia, talkové hodnotě 88mB a radiaci 1200 mkR/h. U této modelové řady najdeme velmi zajímavé technické prvky. Kromě tritiové luminiscence je to třeba opět heliový ventil apod. 

ve-lunokhod-banner


V současnosti můžeme Vostok Europe vidět na nejrůznějších extrémních soutěžích. V USA jsou to třeba rychlostní závody na vodě Scott Free Racing.
 

 Hodinky nosí jeden z nejsilnějších mužů světa, závodník  Židrunas Savickas, akrobatický pilot Jurgis Kairys, či dakarský automobilový závodník Benediktas Vanagas. 

Je zřejmé, že rusko-litevský výrobce klade velký důraz na kvalitu zpracování a nebojí se používat i nejmodernější technologie a materiály hodinářského průmyslu současnosti.

 
Hodinky Vostok Europe >>>

 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář