Světový den letectví a kosmonautiky a 60. let od Gagarinova letu

Jen těžko si lze představit, že bychom nechali bez povšimnutí letošní 12. duben. Právě letos je tomu totiž přesně 60 let od prvního letu člověka do vesmíru. Cesta Jurije Gagarina k nehynoucí slávě trvala 108 minut a přesný čas hrál v jeho letu nesmírně důležitou roli. Druhý stupeň rakety Vostok 1 hořel déle, než se předpokládalo a vyneslo kosmonauta o nějakých sto kilometrů výš, než s čím počítali ruští inženýři. Když Gagarin oblétával Zemi ve výšce 327 km na povrchem, mnozí trnuli strachy, jak dopadne jeho návrat. Doslova desetiny vteřiny hrály roli i při brzdění při návratu. Brzdící motor zhasl o 9 desetin vteřiny dříve a Gagarin se blížil k zemi mnohem rychleji, než bylo spočítáno. Naštěstí dopadlo vše nakonec dobře.

Tento velký den (a snad i důležitost přesného načasování věcí) dones připomínají hodiny Sturmanskie

V titanovém pouzdře bije strojek Poljot s mechanickým nátahem. V použití mechaniky oproti automatu je vzhledem ke stavu bez tíže kus logiky. A následná vesmírná dobrodružství by pak mohly připomínat hodinky, které se později staly oficiální „značkou“ sovětských kosmonautů.


A proč zůstávat při zemi. Což takhle zkusit třeba mechanické chronografy Strela.

 

První česká pilotka

Letošní rok v sobě ale ukrývá mnohem více výročí, která psala dějiny letectví a kosmonautiky. 27. září oslavíme také 110 let od chvíle, kdy složila pilotní zkoušku první česká pilotka Božena Laglerová. Proč si ji nepřipomenout subtilními leteckými hodinkami od firmy Laco, která je s letectvím nerozlučně spjata?

 


Slavný Zeppelin

Nevíme, čím to je, že rok s jedničkou na konci je pro létání jako dělaný. Například rok 1931. Vzducholoď s naprosto neuvěřitelnou historií LZ-127 Graf Zeppelin začala v tomto roce létat pravidelnou linku z Evropy do Jižní Ameriky.

LZ-127 mela opravdu pozoruhodný osud. O poznání slavnější, než pozdější LZ-129 Hindenburg. Její slávu hrdě připomíná třeba tento ušlechtilý kousek s chronografem.

A její arktickou expedici z téhož roku 1931, kdy mapovala ruské pobřeží Severního ledového oceánu, zase mohou připomínat tyto hodinky s quartzovým strojkem a zobrazením GMT času.


Největší létající člun

Ovšem pokud by to nestačilo, letos slavíme 90 let od transatlantického letu největšího hydroplánu své doby, dvanáctimotorového Dorniera Do X, kterému sice z německého Fridrichshafenu do New Yorku trvala cesta kvůli opravám nějakých devět měsíců, ale nakonec to zvládl. Tento let by nám mohly na ruce připomínat třeba některé hodinky z produkce firmy Junkers. Kupříkladu tento model s analogovým ukazatelem nejen datumu, ale i měsíce v roce.

 

Je to krásný protipól pozdějších komických letů, kdy šlo o již zmíněné fragmenty vteřin. Nebylo vlastně krásné, letět a nějaký ten měsíc, dva, tři hodit za hlavu? A nebylo by krásné, udělat si dnes radost novými hodinkami do sbírky?

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář