Typy hodinových strojků

Hodinové strojky jsou jednoduše fascinující. Ať už jste skutečný hodinářský nadšenec nebo hodinky “jen” nosíte, alchymie hodinového strojku je prostě magická. Vyladěnost všech částí, které do sebe bezchybně zapadají vás učaruje. Znáte ale typy hodinových strojků a jejich rozdíly? 

V tomto článku vám představíme čtyři základní typy strojků, které se používají v hodinkách.


TYPY STROJKŮ:

Mechanické hodinky

U mechanických strojků na vás dýchne kus historie a genialita našich předků. Právě tyto strojky jsou skvělou ukázkou lidské kreativity v oblasti techniky. Jádrem těchto strojků je stočená pružina, jejíž rozpínání pohání chod celého soukolí se setrvačkou, která udává takt kmitů. I přesto, že mechanické hodinky mohou lehce trpět pod vlivy fyzikálních jevů (teplota, gravitace) a mírně jim tak uniká přesnost, jejich klady stále převažují. Mechanické strojky jsou většinou unikátní a originální kousky, v jejich podobě vlastníte skutečný kus hodinářského umění. Mají několikanásobně větší životnost než bateriové strojky. Mechanické hodinky jsou pak jasnou volbou pro ty, kdo milují zvuk tikajícího stroje a vidí v nich zajímavou investiční příležitost.

Ruční nátah

Chod je závislý na dodání energie ze strany uživatelů. Základní verzí je ruční nátah, kdy je nutné strojek pravidelně ručně natahovat. Nejen, že tím strojku dáváte nutnou energii, pravidelný nátah také udržuje pružinu ve správném napnutém stavu. 

 flieger-pro-08-laco1

Automaty

U automatických hodinek už nemusíte manuálně natahovat korunku. Tyto strojky poháníte běžnými pohyby ruky během dne. Pohyby ruky se otáčí rotor uvnitř strojku, který se stará o celkový chod hodinek a zároveň ukládá rezervu nátahu. V dnešní době existují také natahovače hodinek, malá zařízení, která hodinky natáhnou za vás.  

feature8  


Quartzové hodinky

Pojem “quartz” je známý i pro laickou veřejnost, protože právě tyto bateriové strojky jsou poměrně dost rozšířené. Zde se jedná skutečně o skoro až masovou záležitost. Quartzový, nebo také bateriový, strojek obsahuje krystal, který řídí přesnost hodinek. O celkový pohon strojku se stará baterie, která v hodinkách vydrží obvykle kolem dvou let. V případě výměny baterie se při demontáži pouzdra může narušit vodotěsnost, a tím hodinky při každé výměně baterie ztrácí částečně své funkce. Jejich pořízením získáte hodinky, které vám velmi dobře poslouží jako opravdu přesný ukazatel času (a v některých případech navíc skutečně krásný), ale v ohledu životnosti, originality nebo dlouhodobé hodnoty výrazně pokulhávají.   

 omega-caliber-1342-quartz-watch ronda-caliber-785


Meca-quartz

Meca-quartz je tzv. hybrid, a je střední cestou u chronografových strojků mezi klasickým quartzem a mechanikou. U quartzového chronografu strojek běžně obsahuje dva izolované strojky,  jeden pohání samostatně klasické časové funkce a druhý se stará o pohon chronografu. Mecaquartz používá jediný quartzový strojek pro pohon všech funkcí. Síť ozubených kol pak rozděluje sílu z jednoho motorku na hlavní hodinové ukazatele a také pro odčítač. Mechanické ústrojí se při spuštěném chronografu chová podobně jako tradiční mechanické hodinky klasický pohyb vteřinovky a charakteristický tikavý zvuk (běžný chronograf toto postrádá), navíc mecaquartz obnoví okamžitě polohu vteřinovky po druhém kliknutí. Klasický chronograf po třech kliknutích.

Quartz (meca-quartz)Snímek obrazovky 2018-08-31 v 11.04.49

 
Parametry mechanických hodinek

S ohledem na odlišnou celkovou stavbu mechanických hodinek zde najdeme parametry, které se u quartzových hodinek nevyskytují. Mezi ty patří zejména rezerva chodu, frekvence nebo počet kamenů. Méně obvyklými parametry, které najdeme jen u specializovaných mechanických hodinek, jsou pak například viditelný nepokoj nebo komplikace. Viditelný nepokoj umožňuje okýnkem sledovat strojek (“extrémní” variantou jsou tzv. skeletonové hodinky téměř bez číselníku, ale s čistým průhledem na strojek). Komplikace poté značí nějakou pokročilou a unikátní funkci hodinek. 

Rezerva chodu

Tento parametr značí délku doby, po kterou není nutné hodinky dotahovat. Obvykle se tato doba pohybuje v rozmezí 35 - 42 hodin.

Frekvence

Celým názvem frekvence oscilátoru indikuje počet tiknutí do jedné vteřiny. Toto číslo naznačuje přesnost chodu hodinek, a obecně platí, že čím větší číslo, tím je chod plynulejší a tedy přesnější. Pro lepší orientaci v těchto číslech uvádíme několik příkladů:

  • 6 tiků do vteřiny = 21.600 polokmitů za hodinu = frekvence 3 Hz
  • 8 tiků do vteřiny = 28.800 polokmitů za hodinu = frekvence 4 Hz
  • 10 tiků do vteřiny = 36.000 polokmitů za hodinu = frekvence 5 Hz

Počet kamenů

Tento parametr se někdy nazývá také jewels, rubins nebo rubine. Zjednodušeně řečeno jde o lůžka ze synteticky vyráběného rubínu, který má minimální třecí odpor, ve kterých jsou uloženy důležité součástky strojku. V lůžkách jsou tak tyto miniaturní součástky bezpečně chráněny proti tření, jelikož jsou neustále v pohybu. Počet kamenů ve strojku pak spíše indikuje složitost strojku, vyloženě přesnost hodinek se podle nich neurčuje, i když jejich role je pro přesnost také velmi důležitá. U mechanických strojků je základem 15-17 kamenů, u složitějších strojků pak toto číslo stoupá.

 

Mohlo by vás zajímat 

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář