Víte jaké hodinky se vyplatí sbírat? Nechte se inspirovat!

Možná jste už jako malí sbírali známky, mince, nebo třeba pohlednice. Sbírat se dá opravdu téměř vše. Sběratelství se dá ovšem pozvednout na vyšší úroveň, kde už nejde jen o samotnou vášeň, ale také o velmi dobrou investici. Hodinky, podobně jako obrazy či jiné umělecké předměty, časem neztrácejí na hodnotě. Je tomu většinou právě naopak. Jistě, sbírání hodinek není pro každého. Ale právě už i tento fakt zvyšuje jejich potenciální hodnotu. My se na problematiku sběru hodinek podíváme podrobněji.


Které jsou ty pravé?

První otázka, která člověka u sbírání hodinek asi napadne - které hodinky jsou ty pravé na vytvoření sbírkové kolekce? Běžné hodinky s cenou pár stovek korun nikdy nebudou mít vyšší hodnotu, než v době nákupu. Na čem tedy záleží?

Je to podobné, jako u jakéhokoliv jiného sběratelského artiklu. Ukážeme si, že záleží na různých faktorech, ideálně zkombinovaných. A že ve sbírce nemusí být jen super drahé kousky.


Na značce záleží

Marketingově známé značky hodinek, jako třeba Omega nebo Rolex, které nosí hollywoodské hvězdy či světoznámí sportovci, budou mít už samy o sobě poměrně vysokou cenu. Nejenom tu pořizovací, ale i tu dlouhodobou. Kousky těchto značek do sbírek patří a s časem jistě poroste i jejich hodnota.

Kromě nich ale na trhu najdeme i mainstreemově méně známé značky, které jsou pro sběratele minimálně stejně zajímavé. Mezi ty můžeme zařadit např. Patek Philipe, Cartier, Louis Moinet a mnoho dalších.


Čím starší, tím dražší

Už jsme to naznačili výše, čas hraje ve sběratelství dosti podstatnou roli.

Pokud jde o zajímavou značku, bude se hodnota hodinek s časem zvyšovat, někdy i dost podstatně. Platí zde přímá úměra a právě čas je tím faktorem, který dělá z hodinek poměrně jistou a často značně lukrativní investici. Podobně jako např. u zmiňovaných obrazů.

Na našich stránkách si můžete vybrat ze speciální nabídky starožitných hodinek, které vás okouzlí svým historickým původem, a zároveň se vyznačují jedinečným a mistrovsky precizním hodinářským zpracováním

2

2_1

3


Síla příběhu

Pokud by se dražily vaše Rolexky, koupené předchozí rok v Praze, bude jejich vyvolávací cena zaručeně nižší než u hodinek, které v tom samém obchodě ten samý rok koupil třeba Roger Federer. A pokud je Federer nekoupil v Praze, ale dostal je např. darem od britské královny Alžběty, vystřelí jejich hodnota opět raketově nahoru.

Čili příběh je nedílnou součástí hodnoty hodinek. Čím silnější/zajímavější příběh, tím vyšší cena.


Limitované edice

Další trefou do černého z hlediska sběratelství jsou limitované edice. Když je něčeho hodně, těžko to bude vzácné. Pokud ale vlastníte hodinky, kterých bylo celosvětově vyrobeno třeba jen 20 kusů, začíná to být sběratelsky zajímavé.

Výrobci většinou vydávají limitované edice hodinek k určité konkrétní příležitosti – sportovní či kulturní události, významnému výročí, případně jako odkaz na významnou osobnost apod.

I v našem obchodě nabízíme speciální limitované edice hodinek. Jako příklad hodinky Geckota K1 02 Swiss Eta , které byly vyrobené v počtu 50 kusů nebo starožitné hodinky Longines z let 1922-1923, které v tomto provedení mít nebude mít nikdo jiný, než jejich budoucí majitel. 

 Snímek obrazovky 2018-12-19 v 12.17.39 Snímek obrazovky 2018-12-19 v 12.19.05

 

Kombinace faktorů – klíč k úspěchu

Ty nejdražší a nejcennější hodinky budou ve většině případů takové, které zkombinují co nejvíce výše uvedených faktorů dohromady.

Tak např. nejdražší hodinky na světě byly dokončeny v roce 1827. Pracoval na nich věhlasný hodinář Abraham-Louis Breguet. Samozřejmě jsou jedinečné i tím, že byl vyroben pouze jeden kus. Zlatem se na nich nešetřilo a výroba pro jejich složitost trvala neuvěřitelných 45 let. Takže francouzská královna Marie Antoinetta, pro kterou údajně hodinky nechal vytvořit její tajný ctitel, si tohoto dárku vůbec neužila - v době dokončení už byla 30 let po smrti.

1160

Každopádně není pochyb o tom, že příběh mají tyto „hodinky“ skutečně silný. Celý příběh je vyšperkován skutečností, že v roce 1983 byly hodinky ukradeny a našly se až v roce 2007. Jejich cena byla odhadnuta na 762 milionu korun.


Levné nerovná se bezcenné

Ani levnější hodinky nemusí být sběratelsky nezajímavé.

Z výše uvedeného logicky plyne, že pokud se bude jednat o limitovanou edici nebo o hodinky s určitým příběhem, případně budou mít hodinky historickou hodnotu, mohou mít ve výsledku vyšší cenu, než byla ta pořizovací. A nemusí se jednat o super drahé kousky v řádech stovek tisíc či dokonce milionů korun.

I na našich stránkách v sekci limitované edice nebo starožitné hodinky najdete moc pěkné kusy, které by ve sbírkové sadě rozhodně nezapadly.

Nechte se inspirovat!

 

Potřebujete poradit?

Milan Illés Milan Illés Mistr hodinář